geen asielzoekers in tijdelijk azc recreatiecentrum besthmenerberg

Het COA heeft dit voorjaar het college van B&W verzocht om in vanaf  1 oktober 2016 tot 1 april 2017 asielzoekers te huisvesten op het recreatiecentrum. Door de aanzienlijke  afname van de instroom van asielzoekers in  Nederland, is het voorlopig niet nodig hiervan gebruik te maken. Het COA heeft de betrokken organisaties en vrijwilligers per mail en per brief op de hoogte gesteld van deze situatie.

Door de afname van de instroom van het aantal nieuwe vluchtelingen, is er voldoende plaats om hen te huisvesten in reguliere AZC’s. Op deze locaties zijn alle faciliteiten aanwezig om de asielprocedure zo goed en snel mogelijk te doorlopen. Deze ontwikkeling betekent ook, dat het niet meer nodig is om asielzoekers op tijdelijke of aanvullende opvanglocaties te plaatsen.

Besthmenerberg blijft AZC
Dat er geen instroom is, wil niet zeggen dat deze tijdelijke locatie gesloten wordt. In september geeft staatssecretaris van Justitie  Dijkhoff aan welke kaders worden gesteld voor de opvang van asielzoekers. Daarna wordt samen met onder andere de provincie, de veiligheidsregio, het COA en de gemeenten gekeken hoe hieraan vorm gegeven wordt.

Vluchtelingen uit de internationale brandhaarden zoals Syrië, Irak en Eritrea hebben twee seizoenen lang een tijdelijk thuis gevonden op de Bestmenerberg. “Het was geweldig hoe de bevolking van Ommen deze mensen, die veel ellende hebben meegemaakt en verschrikkelijke dingen hebben gezien, heeft opgevangen. Ik ben er van overtuigd dat zij ook dit seizoen weer met de zelfde warmte verwelkomt zouden zijn. Het is positief dat de vluchtelingen op een andere manier kunnen worden opgevangen. De mensen die hier wel zijn geweest, zullen de gastvrijheid van Ommen en hun inwoners nooit vergeten”, aldus burgemeester Mark Boumans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.