Home / archiefcentraal / dalfser cichoreikoffie na 50 jaar terug

dalfser cichoreikoffie na 50 jaar terug

“Er stond al eens een mooi verhaal in Rondom Dalfsen van de Historische Kring, maar toch weten maar weinig mensen iets van de cichoriefabriek en de cichoreikoffie. Ik las dat en dat maakte me nieuwsgierig. En toen ik zag dat de oprichter van de fabriek, Egberts uit Winterswijk kwam, had ik een klik, want ik kom zelf uit Doetinchem. En ik vind het fantastisch dat wij zo’n fabriek hebben gehad. Ik kan het me nog herinneren dat als ik ’s avonds thuiskwam dat ik de koffielucht kon ruiken.”

“Cichorei is een wortel met groen loof. Het is familie van andijvie. Hij wordt nog steeds verbouwd in Nederland, maar niet meer voor de koffie, maar voor de winning van inuline, een zoetstof. Maar destijds, en nog steeds in Frankrijk, gebruikte men de wortel om er koffie van te maken. De wortels werden schoongemaakt, gedroogd en geroosterd en dan kon je er een drank van trekken en dat was wereldwijd bekend.”

Winterswijk
Egberts’ vader was in Winterswijk begonnen met een cichoreifabriekje. Maar zoonlief trok in 1858 naar Dalfsen, waarschijnlijk om de Vecht te gebruiken voor het transport. “ Hij is begonnen in een leegstaande katoenweverij aan de Ruitenborghstraat, hoek Beatrixstraat. Dat pand staat er nog steeds. Hij heeft daar zo’n zes jaar gedraaid, maar in die eerste jaren heeft hij al een gouden medaille gewonnen in Londen voor “uitmuntende kwaliteit”. Daardoor kreeg hij zo’n goede naam dat de koffie wereldwijd bekend werd. In totaal heeft hij wel 17 medailles gewonnen.”

“In 1864 bouwde hij de nieuwe fabriek aan de Vecht. Met een stoommachine van 8 pk en kort daarna ook nog een katoenweverij in hetzelfde pand. Steun had hij van de Graaf van Rechteren en de Baron van Dedem. Zij staken geld in de fabriek en de bijbehorende woning. Dat is de witte woning waar nu Hendrik’s Kitchen is gevestigd. Leuk detail is nog dat de Prins van Oranje destijds op visite was bij de Graaf van Rechteren. Even later werd de katoenweverij De Prins van Oranje genoemd, dat is vast geen toeval. “

“Op een gegeven moment ging er 1,5 miljoen kilo cichoreikoffie de fabriek uit. Toch kwam er na de oorlog steeds minder vraag, mede door de opkomst van de koffiebonen. De machines gingen naar Frankrijk en ook het geheime procedé naar toegegaan. In 1965 sloot de fabriek.”

Inmiddels heeft Job het een en ander aan missiewerk gedaan. Cichoreikoffie uit Frankrijk is inmiddels te koop bij de Molen en bij Kaasboerderij Heileuver. Bij de Molen en ook bij Hendrik’s Kitchen kunnen mensen het proeven. Job heeft ook al een paar bijeenkomsten gehouden en het daar uiteraard ook laten proeven. De oordelen verschillen natuurlijk, maar de meeste mensen zijn wel enthousiast. “Er zijn nu zelfs al een paar mensen die erover denken om cichorei te gaan verbouwen, dat zou het mooiste zijn als we weer Vechtdal-cichorei kunnen drinken. En dat zou heel mooi zijn. Niet alleen voor het leuke, maar ook voor de gezondheid, want cichoreikoffie is heel gezond. “

Het hele verhaal van Job Anneveldt kun je zien op www.tvdalfsen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.