Home / archiefcentraal / carbid schieten veiliger in drenthe hoe zit het in het vechtdal

carbid schieten veiliger in drenthe hoe zit het in het vechtdal

Een melkbus met carbid en wat water, een kleine vonk en dan een gigantische knal. Een mooie traditie, maar zeker niet zonder gevaar. Al zeker twaalf gemeenten hebben interesse in de Drentse veiligheidscampagne voor veilig carbid schieten ‘Wie is de BOCK?’. Dat valt te lezen op binnenlandbestuur. De aanpak in Drenthe tussen de verschillende organisaties werpt al zijn vruchten af.

We vroegen de gemeenten Dalfsen en Ommen wat zij van deze Drentse opzet vonden en of het ook niet wat is voor de aanpak in het Vechtdal. Onderstaande de (korte) reacties.

Carbid in Dalfsen
De gemeente Dalfsen vindt het op zich een ‘leuk’ idee. “Intern wordt besproken of we hier wat mee gaan doen. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of we iets dergelijks ook gaan opzetten.” De gemeente Dalfsen heeft wel (strenge) regels opgesteld op het schieten met carbid.

In de meeste gevallen hoeft geen vergunning aangevraagd te worden. Je hebt geen vergunning nodig wanneer geschoten wordt met een vat van maximaal 100 liter, de vaten zijn afgesloten met zacht materiaal (dus geen deksel), het vrije schootsveld minimaal 75 meter is, het tussen 10.00 en 02.00 uur is met oud en nieuw, als het niet richting woonbebouwing wordt geschoten, als de schietlocatie op 75 meter ligt van de woonbebouwing en minimaal 300 meter van zorginstellingen of opvangplekken voor dieren.

Carbid in Ommen
De gemeente Ommen is naar eigen zeggen al in gesprek met de groepen die van plan zijn carbid te gaan schieten. “Samen met hen wordt gekeken hoe deze traditie op een veilige wijze in stand gehouden kan worden. Dit najaar volgt hierover een voorstel.”

Lees ook

ChristenUnie Ommen presenteert verkiezingsprogramma

OMMEN – De ChristenUnie Ommen heeft het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen in Ommen’ gepresenteerd. Als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.