verkeersongeval door pokemon in langstraat wijhe

De auto was van een van onze columninsten (Gerlant Zielman) en die schreef er met spoed een verhaal over.

“Hij komt zo een steegje uit racen. Ik schrik me rot en denk, daar gaat m’n no-claim. De twintiger in kwestie vertelde me dat het zijn eigenschuld was, hij zat met z’n kop bij de telefoon. Hij had niet opgelet.

Zo dacht ik er ook over, maar dat vertelde ik hem maar niet, stel je voor dat hij op andere gedachten zou komen, hij er de politie bij haalde want dan ben ik ten allen tijde fout. Is het niet voor de wet, dan wel voor de verzekering.

We praten even verder en hij vertelt me dat hij een spelletje aan het doen was op z’n telefoon. PokémonGo. Het schijnt iets nieuws te zijn, nog maar een paar dagen oud. In Nederland alleen illegaal te downloden, maar het is zo gaaf!

Ik kijk hem aan of ik water zie branden. Een volwassen kerel die spelletjes doet op z’n fiets met een telefoon? De wereld wordt steeds gekker! Opgelucht over de goede afloop ga ik verder, maar ik lucht mijn hart even op sociale media: “Mensen die voor ‘vol’ aangezien willen worden en dan op straat achter denkbeeldige beestjes aangaan vangen!!! Help! Ik word gek! ‪#‎PokemonGO”

Daar kreeg ik natuurlijk reacties op.

Een nog groter gevaar zijn mensen die op de mensen letten die op Pokemonnetjes jagen en ze filmen en vervolgens zelf nergens meer op letten. Ook wel domino-effekt genoemd… Door Pokemon valt het nu ineens op dat mensen niet opletten, maar wat anders doen. Was voor die tijd echt niet anders. Auto’s die voorrang nemen en een rij aan hun kant geparkeerde auto’s voorbij razen terwijl ze toch moeten wachten… Fietsers die hun route volgen zonder onderweg ook maar een keer aan te geven welke kant ze op willen… Met twee of drie fietsers een weghelft in bezit nemen… Je kunt je er druk om maken, maar het helpt toch niet. In geval van twijfel gewoon die ander maar de ruimte geven. Scheelt veel gedoe en als automobilist ben je sowieso in het nadeel.

Daar heb ik maar niet meer op gereageerd. Hij heeft gelijk, er worden veel fouten gemaakt in het verkeer. Volgens mij vooral om dat mensen afgeleid zijn.

Een andere reactie was; “Mjah, ik weet niet of die mensen voor ‘vol’ aangezien willen worden, mijn hobby is het niet. Daarentegen zijn er ook mensen die in een denkbeeldig vriendje geloven en daarvoor iedere zondag over straat gaan.”

Tja; zo kun je het ook relativeren. Maar volgens mij gaat die vlieger niet op, doen die mensen anderen geen kwaad.

“anders als tycoon een straatje kopen bij monopolie? Oh w8 dat doen “die voor vol aangezien” willen worden achter gesloten deuren.”
Een jonge vent uit Zwolle, daar was ik snel klaar mee.

Ik zelf ben er van overtuigd dat het wél een probleem is. Een veiligheidsprobleem. Als mensen op de fiets of lopend deelnemen aan het verkeer, naar hun telefoon kijken en daardoor zo afgeleid zijn dat ze een gevaar voor zich zelf en anderen vormen, dan moet dat verboden worden!

Ik begrijp ook niet dat de politiek zo rustig blijft, nu de landelijke journalistiek vol staat met Pokemon-mistanden in het verkeer. Als er normaal iets misgaat staat de krant vol met Kamervragen en rollen de politici over elkaar heen om hun zegje te doen. Nu blijft het stil. Ik pleit bij deze voor een algeheel telefoonverbod in het verkeer, een wijziging in de wet en dat iemand door het gebruik van een telefoon een ongeluk veroorzaakt, dat hij dan ten allen tijde aansprakelijk is.

gerlant@sallandcentraal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.