Home / archiefcentraal / usv blikt met enorme kater terug op mislopen ajax

usv blikt met enorme kater terug op mislopen ajax

Vrijdagmorgen leek het allemaal nog zo mooi op sportpark Hulsterlanden. Het zonnetje scheen en de laatste hand werd gelegd aan de bouw van de tijdelijke zittribune met plaats voor 1.200 toeschouwers. Even verderop werkte ook de selectie van AA Gent zich in het zweet tijdens een oefensessie op veld 3.

Rellen
En toen kwam vroeg in de middag die enorme mokerslag uit het gemeentehuis van Dalfsen. Burgemeester Noten besloot op dringend advies van politie en justitie alsnog een streep te zetten door de oefenwedstrijden van Ajax bij USV. De veiligheid was in het gedrang, nu met elkaar bevriende supportersgroepen van het Belgische Anderlecht en Ajax van plan waren naar Nieuwleusen te komen om te rellen.

Als hoofdverantwoordelijke kreeg Noten natuurlijk direct de Zwarte Piet uitgereikt, maar USV wil dit graag nuanceren. “De burgemeester heeft juist alles in het werk gesteld om dit unieke evenement voor Nieuwleusen overeind te houden”, stelt de vereniging. USV heeft deze steun erg gewaardeerd. Maar terwijl iedereen aan het aftellen was richting de grote dag, werd Noten door politie en justitie opnieuw geconfronteerd met een dringend en zwaar negatief advies.

Feit is dat de politie vanaf dag één bezorgd was over het plan om Ajax bij USV te laten voetballen. Een Nederlandse BVO tegen een Belgische BVO op het veld van een amateurclub, krijgt bij voorbaat al een negatieve stempel. Daarnaast was er vrees voor de harde kern van AA Gent en niet te vergeten: door vakanties en andere evenementen was de mankracht beperkt. Met een batterij professionele bewakers en de nodige stewards en spotters werd het gebrek aan mankracht door de organisatie en de betrokken clubs opgelost.

Ergernis
Al eerder had USV rigide maatregelen voor deze dag moeten treffen. Een algehele drooglegging van sportpark Hulsterlanden was er een van. “Het siert de wedstrijdcoördinator van de politie dat hij vrijdagmiddag naar USV kwam om zijn negatieve advies toe te lichten”, vindt de club. Hij werd echter niet met applaus ontvangen en zijn uitleg kon de ergernis niet wegnemen. Ook vanuit Amsterdam was er geen bijval voor de beslissing. Ajax en het korps in Amsterdam lieten weten verrast te zijn door de geconstateerde dreiging. En dan was er nog de wedstrijd die AA Gent vrijdagavond speelde in Hattem tegen PEC Zwolle. Die hing steeds als een zwaard van Damocles boven de wedstrijden bij USV. Ongeregeldheden in Hattem met Gent supporters zouden direct negatieve gevolgen hebben voor Ajax-AA Gent bij USV. Maar achteraf werden daar slechts vriendelijkheden uitgewisseld.

Sportpark Hulsterlanden had zaterdag het decor moeten zijn van een groots voetbalfeest. Rechtstreeks uitgezonden door Ziggo Sport. USV had werkelijk alles uit de kast gehaald. Tot en met tijdelijke verhogingen op de staanplaatsen en grote beeldschermen in de tot horecaplein omgetoverde boardinghal. In plaats daarvan was er vanaf vrijdagmiddag onafgebroken crisisberaad om alle gevolgen van de late afgelasting in kaart te brengen. Pers liep af en aan. De telefoon stond roodgloeiend. Met logische vragen over de terugbetaling van kaartjes. Maar ook met veel steunbetuigingen aan het adres van USV. In vrijwel alle reacties voerde frustratie de boventoon. Héél veel frustratie over de macht in dit land van een stel outlaws dat zich voetbalfan noemt.

Scholeksters
Zaterdagmiddag laat was eindelijk de rust wat teruggekeerd. Letterlijk en figuurlijk. Vanaf het balkon staarde een groepje uitgebluste USV’ers naar de grasmat van Wembley-achtige allure. Daar waar op dat moment de Godenzonen uit Amsterdam hadden moeten schitteren, werd het strafschopgebied slechts bezet door een familie scholeksters.

USV kijkt terug op een weekend met alleen maar verliezers. De complete club was even volledig uit het veld geslagen, maar zal komende zaterdag weer 100% paraat zijn voor een nieuwe uitdaging: PEC Zwolle – Southampton. Aanvang 19.00 uur op sportpark Hulsterlanden. De kassa’s zijn vanaf 16.30 uur open. Er is geen voorverkoop.

Lees ook

Heskamp en Hogenkamp ook volgend seizoen verbonden aan FC Ommen

OMMEN – Yves Heskamp en Hermen Hogenkamp blijven ook in het seizoen 2022/2023 verbonden aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.