Home / archiefcentraal / uit hei en dennen veranderingen

uit hei en dennen veranderingen

Het was heerlijk om over vroeger te praten en te horen over mijn ouders, die toen nog zo jong waren. Die zoete/bittere pijn van voorbij en toch weer dichtbij. Alle verhalen uit de jaren 1946/1951 kwamen weer boven. De Wolfskuil werd in 1999 voornamelijk bewoond door mensen van voor de oorlog. De oudere huizen werden wat bouwvalliger, de rollators en scootmobils kwamen door de straat, er werd verhuisd naar Oldenhaghe en de rouwauto stond vaker voor een deur.

Ook ik werd ouder.

Nu leven we in 2016 en tjonge jonge wat is er veel veranderd in deze straten. Huizen werden vergroot, afgebroken, nieuw opgebouwd en nu heeft de jongere garde zich gevestigd. Links, rechts, tegenover, er wonen heel veel jonge gezinnen. Naast ons horen we het jolige stemmetje van Catootje, achter ons veel kinderstemmen, waarbij vooral de jonge meisjes heel hard en doordringend kunnen gillen. En niet even, maar uren. Was ik niet gewend. Nee, mijn eigen dochters mochten niet schreeuwen en de buurmeisjes werden ook vermaand. Maar dat was vroeger, toen een kind nog niets te vertellen had. Waren je ouders in gesprek, dan kwam je er echt niet tussen met gejengel of gezeur. Als grote mensen praten houd je je mond. “Ja mamma” en je sloop naar je speelplek.

Dat is veranderd, het kind is middelpunt van het heelal en krijgt enorme aandacht. En ja, dat is hartstikke fijn voor het kind. Het wordt gezien en niet verordend tot het breien van een sok. Ik zie het bij mijn dochter met drie zoontjes, die in een straat wonen met oudere mensen in villaatjes. Hun huis is groot en de tuin gelukkig ook. Daar spelen de mannetjes en ze maken een giga herrie. Krijsen, gillen, lachen, alles in luide tonen. De buurtjes zeggen er niets van. Komt de bal in hun tuin? krijgen ze zonder morren terug.  Zo raken we gewend aan jonge spelende, vrolijke schaterende KINDEREN, met de toekomst nog ver voor zich. Zij wel!

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.