Home / archiefcentraal / uit hei en dennen ouderdom

uit hei en dennen ouderdom

Mijn vrijwilligerswerk brengt me in contact met senioren vanaf de leeftijd van 80 jaar. Voor hen kom ik net kijken. De meesten wensen de stok, kruk, rollator, scootmobiel of rolstoel niet te gebruiken. “Nee, dan voel ik me zo oud”. Lieve mens, dat bèn je ook, gewoon een paar keer per dag hardop uitspreken en je gaat vrede krijgen met je leeftijd en beperkingen.

Wees blij dat je nog leeft en trek er op uit. Hier in Overijssel hebben we zoveel mooie paden en wegen die goed begaanbaar zijn met een rollator. Sommigen lopen liever met een paraplu, maar die zijn vaak wankel. Als ik zover ben word ik oppas oma bij kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Dan loop je met een kinder/wandelwagen je boodschapjes te doen. Zo lekker voor het kind! En iedereen bewondert je jeugdigheid, tjonge jonge, jij past nog op kleine kinderen? Wat knap zeg, en hoe oud ben je nu al? Kijk, het leuke van ouder worden is ook het snoeven over ijzeren wilskracht en opoffering. “Ja, ik word dus binnenkort 86 jaar, maar die kleintjes hebben me nodig hè”!

Ons huis is niet gerieflijk voor senioren. Om binnen te komen heb je al drie treden nodig. Ook het grind werkt niet mee. De twee trappen naar de eerste verdieping zijn te overbruggen door een traplift te plaatsen. Mijn grootmoeders werden zeer oud. De ene nam een gezelschapsdame in huis om mee te wandelen en met vakantie te gaan, de andere liep in haar Rotterdamse huis twee steile trappen op en af, onderhield haar huis en deed zelf de boodschappen. Deze nieuwe digitale tijd is voor vele ouderen een horror. Als hun kinderen niet in de buurt wonen zijn ze ontredderd. Bankzaken regelen? In kleinere plaatsen is geen bank meer. In Ommen bij de RABO, kunnen senioren nog bij de balie geholpen worden. Op begripvolle vriendelijke toon verlenen ze de benodigde hulp. Iedereen wil graag oud worden, maar NIEMAND WIL HET ZIJN.

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.