Home / archiefcentraal / uit hei en dennen aanpassingsperikelen

uit hei en dennen aanpassingsperikelen

Soms komen ze met passages uit de stukjes, die ik zelf al vergeten ben. Erger nog, als ik een aantal columns nog eens herlees bekruipt me de gedachte “tjonge, wat schrijft dat mens geestig”. Daar ben ik geenszins van overtuigd terwijl ik schrijf.  Ik vind het heerlijk over mijn stad te schrijven. Ommen biedt iedere vakantieganger vertier al  bissingh, Montmartre, markten, kermis, wandel- fiets-huifkartochten, Vechtspektakels enz. We zijn blij vele vakantiegangers te begroeten in hotels, pensions en de vele campings.

Gelukkig hoef ik niet over de wereldpolitiek te schrijven. Daar gebeurt de laatste tijd wel heel erg veel. Nu denk ik dan aan die nederlanders die emigreerden naar Canada of Australië. Waarom ze weggingen? Om daar in het verre land een toekomst op te bouwen, die er in Nederland (toen) niet in zat. De meeste nakomelingen spreken geen Nederlands meer, ze zijn één geworden met het land en de bevolking. Vaak zelf hun huis gebouwd door eerst de stenen uit klei te bakken. Dan sliepen ze in een schuur of tent. De vlag van het land is nu ook HUN vlag. Ze gaan naar de scholen van het land en als ze hun godsdienst niet kunnen belijden doen ze dat gewoon thuis. God is overal. Ze raken één met de bevolking en nemen de regels van het land automatisch over. Dat doe je immers als gast!

Ik woonde lang in Duitsland en nam natuurlijk hun wetten en gewoonten aan.  Een aantal familieleden woont in Engeland, Canada, Duitsland en Frankrijk. Je hoeft niet gelijk het nationale volkslied mee te blèren, maar je past je aan aan de wetten van het land, dat jou een toekomst gaf. Hoe moeilijk is dat nou? Gewoonten en religie respecteer je daar waar je woont. Dus als Rutte hier het carnaval vieren verbied, betekent het niet dat die nederlandse emigranten spandoeken met leuzen lopen met de tekst “dood aan Rutte en regeringsleden”.   

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.