Home / archiefcentraal / raad and recht biedt laagdrempelige hulpverlening

raad and recht biedt laagdrempelige hulpverlening

Wil Reinders, inmiddels alweer 10 jaar met pensioen, werkte vanaf het begin voor Raad & Recht, toen nog het Bureau Sociaal Raadslieden. “We begonnen indertijd met nog maar drie mensen”, blikt Wil terug.

“Nu hebben we al 53 vrijwilligers! Aan de ene kant jammer dat het nodig is maar aan de andere kant natuurlijk heel fijn dat zoveel mensen zich hiervoor willen inzetten. Toen ik begon, waren de problemen niet veel anders dan nu hoor: echtscheiding, ontslagrecht en financiële problemen. En dat in die volgorde want na echtscheiding of ontslag liggen de financiële problemen natuurlijk op de loer. Maar de problemen zijn inhoudelijk nu wel allemaal veel complexer geworden en alles moet tegenwoordig met de computer”, verzucht Wil.

Het kan de beste overkomen
Het kan eigenlijk iedereen overkomen: problemen op financieel of juridisch gebied. Maar wat als je er zelf niet meer uitkomt? Sociaal-juridisch dienstverlener Marianne Kwant geeft een helder advies: vraag hulp! “Mensen zouden gerust wat eerder naar ons toe mogen komen”, vindt ze.

“Vaak schuiven ze een probleem steeds maar weer voor zich uit omdat ze niet zo één, twee, drie kunnen bedenken hoe ze het zouden kunnen oplossen. Maar ja, dan wordt zo’n probleem natuurlijk alleen maar groter, net zo lang tot het veel te groot of te complex is geworden en ze het niet meer kunnen overzien. Kom gewoon naar ons toe, hulp zoeken is geen schande, dat is alleen maar heel verstandig.”

Gratis inloop
Raad & Recht kan inmiddels bogen op ruim 30 jaar ervaring en drijft op de inzet van niet minder dan 53 vrijwilligers. Allemaal mensen met juridische, financiële of belastingtechnische kennis die anderen belangeloos helpen om uit de doolhof van de belastingdienst, de schuldeisers of de wetgeving te komen. Financieel adviseur Paul Steins legt uit dat wie bij Raad en Recht naar binnen stapt, eerst op het inloopspreekuur terecht komt.

“Daar zitten altijd twee vrijwilligers met verschillende achtergronden. Dat houdt in dat er dus altijd expertise op twee verschillende vlakken aanwezig is. Soms kan een probleem al tijdens het inloopspreekuur opgelost worden, maar als dat niet het geval is, verwijzen we de cliënt door naar het afsprakenspreekuur, naar Eurowijzer of naar het gespecialiseerde Belastingteam.”

Gouden vrijwilligers
Coördinator Martijn van der Sluijs benadrukt de belangrijke rol van de vrijwilligers. “Zonder hen was deze vorm van gratis dienstverlening onmogelijk. Zij vormen de solide, brede basis waar onze hulpverlening op rust”, stelt hij.

“Veel van onze vrijwilligers werken naast een drukke baan ook al 14 of 16 jaar bij ons, gewoon om dat het ze voldoening geeft: mensen helpen en ze met een goed gevoel weer de deur uit te zien lopen. Dat maakt het dankbaar en zinvol werk en daar doe je het voor. “ Deze vrijwilligers hebben in de afgelopen 30 jaar van Raad & Recht de reddingsboei gemaakt voor iedereen die er op juridisch of financieel vlak zelf niet meer uitkomt. De vrijwilligers die wekelijks de gratis inloop- en afsprakenspreekuren verzorgen, zijn goud waard, vindt van der Sluijs. “Als je ziet hoe ontzettend veel mensen dankzij onze vrijwilligers hun problemen achter zich hebben kunnen laten, dat is gewoon geweldig!”, besluit hij.

Informatie
De inloopspreekuren van Raad & Recht vinden plaats in Hardenberg (De Stuw), Dedemsvaart (De Baron) en Ommen (De Carroussel). Meer informatie vind je op www.destuw.nl Mailen of bellen mag ook: raadenrecht@destuw.nl of 0523 -26 74 78

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.