“We hebben de omwonenden vanmorgen op de hoogte gebracht van de plannen”, vertelt Speulman, die het proces nog goed kent van een aantal jaren geleden. Toen realiseerde hij namelijk een natuurbegraafplaats op Landgoed Heidehof in het Drentse Eext. “We willen buurtbewoners dan ook meenemen in de plannen. Goede uitleg is enorm belangrijk.”
Bert weet immers, dat alleen het woord ‘natuurbegraafplaats’ al vragen oproept. “In Eext is het destijds begonnen toen het natuurbeheer steeds moeilijker kostendekkend te maken was. Dat probeerden we onder meer met houtverkoop en trouwerijen, maar het bleef lastig. Toen er ineens zeven grafheuvels uit de Klokbekercultuur werden gevonden, ontstond het idee voor de bijzondere begraafplaats. Dat was toen echt nog onbekend.”
Natuur gewaarborgd
Een natuurbegraafplaats verschilt dan ook behoorlijk van een ‘gewone’ begraafplaats. Het graf wordt snel ‘teruggenomen’ door de natuur, waardoor je er na relatief korte tijd weinig tot niets meer van ziet. Daarnaast kun je zelf een plekje uitkiezen en heeft een graf niet de standaard beperkte afmetingen. “Het is de bedoeling dat als men over 300 jaar door de natuur loopt, het niet storend is”, aldus Speulman. “Die formule willen wij heel zuiver houden, bijvoorbeeld met duurzame kisten. Natuur komt met verplichtingen.”
Die natuur blijft ook juist door de begraafplaats gewaarborgd. “Dat is voor ons erg belangrijk. De natuur heeft daarnaast ook een positief effect op het rouwproces, is onze ervaring.”
Geen volksopstand
De initiatiefnemer verwacht ondanks de bijzondere plannen geen grote problemen. “Ik verwacht geen volksopstand”, lacht Bert, “zolang we de mensen maar goed informeren.” Zo hoeven omwonenden niet te vrezen voor een dagelijkse rouwstoet voor de deur. “Met een goed aanrijplan zitten we niemand in de weg. Daarnaast is het landgoed open voor iedereen, ook als je gewoon even een wandeling wilt maken. In Drenthe zitten we zelfs naast een camping en dat gaat perfect.”