onderkzoek ommen is relatief leefbaar en veilig

Het gemeentebrede veiligheids- en leefbaarheidsonderzoek is begin 2016 uitgevoerd. 1.200 inwoners uit de gemeente kregen het verzoek de vragenlijst in te vullen. In totaal hebben 669 inwoners dat gedaan, waarmee de respons op 55,8% ligt. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 36,6%. 

De resultaten van het onderzoek zijn onder andere vergeleken met de politie-eenheid Oost-Nederland en met landelijke cijfers.

Hoge leefbaarheid
De sociale cohesie in Ommen blijkt sterker dan in de rest van Nederland. Het merendeel van de inwoners ervaart een prettige omgang in de buurt. Vooral het buitengebied kenmerkt zich door de hoge sociale cohesie. Inwoners beoordelen de leefbaarheid van hun woonbuurt met een gemiddeld rapportcijfer van 7,7. In Ommen-zuid is de waardering van inwoners voor de leefbaarheid in de buurt het hoogst.

Overlast in wat voor vorm dan ook wordt door inwoners van Ommen minder ervaren dan in overige delen van het land. Te hard rijden en hondenpoep zijn de belangrijkste buurtproblemen.

Veiligheid
Relatief weinig inwoners voelen zich wel eens onveilig. De veiligheid in de woonbuurt wordt beoordeeld met een 7,5. Plekken waar groepen jongeren rondhangen, de omgeving van uitgaansgelegenheden en het gebied bij het treinstation worden als onveilig gezien.

Zo’n 8% van de inwoners is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van een voorval of delict, dit ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 18%. De meerderheid van de inwoners die in het afgelopen jaar contact hebben gehad met de politie, is hier tevreden over. In Ommen zijn inwoners ook positiever over het functioneren van de politie dan in Nederland gemiddeld.

Hoewel inwoners aangeven de eigen woning brandveilig te vinden, ontbreken in de meeste woningen preventieve maatregelen op het gebied van brandveiligheid.

Vuurwerk en carbidschieten
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste inwoners de overlast door vuurwerk rond de jaarwisseling voor één dag voor lief nemen. Er is in Ommen geen steun voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Wel blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de respondenten voorstander is van handhaving en het instellen van vuurwerkvrije zones. Dit speelt vooral in het buitengebied.

Carbidschieten en alles wat daarbij georganiseerd wordt, moet volgens de inwoners van Ommen kunnen. Wel vindt de meerderheid van de inwoners dat carbidschieten buiten de bebouwde kom hoort en dat de spelregels over afstanden en grootte van de bussen moeten worden nageleefd.

Veiligheidsplan
Samen met input van belangrijke veiligheidspartners zoals politie, de Veiligheidsregio en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum wordt op basis van de informatie uit dit onderzoek een meerjarig integraal veiligheidsplan gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.