natuurspeeltuin vinkenbuurt feestelijk geopend

Het is een mooie, kansrijke combinatie: de ervaring en expertise op het gebied van kinderopvang en opvang van mensen met een beperking. Speel- en werkplaats De Nieuwe Weg in Vinkenbuurt en Landstede Kinderopvang werken vanaf 1 juli officieel samen. Op de buitenschoolse opvang van De Nieuwe Weg zijn alle kinderen welkom: met of zonder rugzakje.

Yvonne Gort en haar partner Bennie Klok exploiteren samen Speel- en werkplaats De Nieuwe Weg. Op speel- en werkplaats is van alles te doen en te ontdekken, met een natuurspeeltuin en volop materialen om bijvoorbeeld hutten mee te bouwen of waterbanen aan te leggen.

Beperking
Ondertussen worden er ook mensen met een beperking in de dagopvang van De Nieuwe Weg opgevangen. Als iemand in een rolstoel even wat hulp nodig heeft bij het zaaien van zaadjes, bieden de kinderen van de bso spontaan hun hulp aan. De mensen van de dagopvang bakken pannenkoeken voor de bso-kinderen. “Iedereen die bij ons over de drempel stapt doet mee in de visie, de sfeer, de manier van werken”, zegt Yvonne Gort. “Of het nu mensen met een beperking, bso-kinderen of stagiairs zijn. Bij ons kunnen de mensen stromen, bloeien.”

Na tweeëneenhalf jaar gastouder te zijn geweest bij het Gastouderbureau van Landstede Kinderopvang, besloot Yvonne Gort een stap verder te gaan. “Ik wilde een onafhankelijke bso+ beginnen voor kinderen met en zonder rugzakje.” Een logische stap voor Yvonne, met haar ervaring als directeur van een praktijkschool en met de dagopvang voor mensen met een beperking op De Nieuwe Weg. “Als gastouder had ik de samenwerking gezocht met Landstede Kinderopvang, omdat ik een teamplayer ben en ik het belangrijk vind om te spiegelen om scherp te blijven. Gelukkig waren ze enthousiast over mijn beslissing om als buitenschoolse opvang verder te gaan. Het betekent dat ik nu meer kinderen kan opvangen en ze eventueel ook een traject kan aanbieden.”

Actieplan
In overleg met de ouders kan voor een kind een actieplan gemaakt worden. “Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat een kind leert samenspelen. In stapjes werken we dan aan dat doel. Is het niet voldoende en moeten er meerdere doelen komen, dan komt er een begeleidingstraject, met toestemming van de gemeente voor een PGB. Bij ons is dat allemaal mogelijk. En het werkt. Een vaste bso met daarnaast vrijetijdsbesteding op de woensdagmiddag en de zaterdag biedt rust, omdat alles op één plek is. Het scheelt veel herrie in het hoofd, zeg ik wel eens.”

Landstede Kinderopvang is blij met de samenwerking. “Wij kunnen veel leren van de ervaring van Yvonne met kinderen die wat extra begeleiding kunnen gebruiken”, zegt leidinggevende Ineke Verhoef. “Bovendien is dit een prachtige locatie voor uitjes van kinderen van onze bso’s in de omgeving, opvang in vakanties, het organiseren van studiedagen en de begeleiding van pluskinderen.”

Visie
De visie van BSO De Nieuwe Weg sluit goed aan op die van Landstede Kinderopvang. “Je ziet hier onze vijf kernwaarden: ontmoeting, verantwoordelijkheid, respect, talentontwikkeling en zingeving. Daarnaast vind je ook de pedagogiek van Reggio Emilia terug in de manier waarop de kinderen centraal staan en volop de gelegenheid krijgen te ontdekken in de natuur. Het is echt een win-winsituatie.”

Yvonne is ook blij met de samenwerking. “Het gaat om de professionele en positieve manier waarop de dingen benaderd worden. Bij Landstede Kinderopvang kijkt men altijd positief naar de mogelijkheden. Zij hebben verstand van zaken op het gebied van wet- en regelgeving, beleid en vernieuwing. Ik kan er cursussen volgen en reflecteren, dat voelt goed. Ik geloof in de kracht van deze samenwerking.”

Belangstellenden zijn van harte welkom aan de Nieuweweg 10 in Vinkenbuurt of kunnen kijken op www.speelwerkplaats.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.