Home / archiefcentraal / man uit dalfsen 32 gepakt voor grootschalige oplichting en identiteitsfraude

man uit dalfsen 32 gepakt voor grootschalige oplichting en identiteitsfraude

Aanleiding voor het onderzoek was een aangifte van een medewerker van een hulpverleningsinstantie die op internet werd lastig gevallen. Op de site bood de medewerker zichzelf zogenaamd aan voor seks. De 32-jarige man uit Dalfsen wordt er van verdacht dat hij hiervoor, na een persoonlijk conflict, een valse website opzette. De medewerker deed aangifte van smaad en laster en het onderzoek leidde naar de verdachte. De recherche kwam er achter dat de verdachte waarschijnlijk bij meer zaken betrokken was.

Onderzoek
Uit het verdere politieonderzoek en de inzet van digitale expertise werd duidelijk dat er in het hele land al aangiftes waren gedaan van internetoplichting en identiteitsfraude die te linken zijn aan de verdachte. De man wordt er van verdacht dat hij tientallen mensen heeft opgelicht door goederen en e-tickets te verkopen via internet. Goederen werden na betaling niet geleverd en mensen die met een e-ticket naar een optreden gingen kwamen er bij de deur achter dat hun ticket vals was.

Valse identiteit
Daarnaast denkt de politie dat de verdachte op vacaturesites valse vacatures heeft geplaatst. Sollicitanten moesten een kopie van hun identiteitsbewijs mailen of uploaden. Daarnaast moesten ze 1 euro overmaken naar een rekeningnummer zodat zij reiskostenvergoeding konden ontvangen. De politie vermoedt op basis van onderzoek dat de verdachte met die gegevens een valse identiteit creëerde, bankrekeningen opende en creditcards aanvroeg. Vermoedelijk kocht hij daarmee goederen die hij vervolgens verkocht of verpande.

Identiteitsfraude voorkomen
Tientallen mensen deden aangifte van identiteitsfraude. In veel van die gevallen kwamen de slachtoffers pas achter de identiteitsfraude op het moment dat ze een lening wilden aanvragen of een abonnement wilden afsluiten. Op de site van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten vindt u tips waarmee u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Bent u hier al slachtoffer van geworden? Neem dan contact op met de politie en kijk hier voor meer informatie.

Telefoonfraude
De man wordt er ook van verdacht dat hij zich voordeed als werknemer van verschillende bedrijven. Nadat er telefoons met zakelijke abonnementen waren besteld zou hij een machtigingsformulier hebben gemaakt waarmee hij de telefoons mocht aannemen. Op het moment dat de telefoons werden bezorgd nam hij ze vermoedelijk mee om ze te verkopen. De rekening van de zakelijke abonnementen werden niet betaald.

Vervolg
Het onderzoek is nog steeds in volle gang. De afgelopen week heeft de politie twee verdachten aangehouden die worden verdacht van medeplichtigheid aan internetoplichting en identiteitsfraude. Vermoedelijk hebben zij de man gefaciliteerd. Het gaat om een 40-jarige man uit Dalfsen en een 33-jarige man uit Zwolle. Mogelijk vinden er nog meer aanhoudingen plaats.

De politie heeft de afgelopen maand ook een huis in Dalfsen doorzocht en administratie in beslag genomen. Daarbij zaten ook documenten die op dit moment niet gekoppeld kunnen worden aan aangiftes. Bent u slachtoffer geworden van internetoplichting? Dan kunt u zich melden bij het meldpunt internetoplichting.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.