lampie vakantie eiland

Neef Joep is naar Bali geweest en heeft palmbomen gezien met kokosnoten en echte haaien. Dat wil hij meemaken. Een paar weken naar een tropisch oord wordt te gortig, maar een weekendje Terschelling is ook aardig toch? Voor vertrek een schep, emmer en visnet in de kofferbak en op naar Harlingen. De bulderende veerboot en de krijsende meeuwen, ‘voer nou niet alle krentenbollen aan die schooiers’. Eén grote belevenis.

Goed, het is geen Bali, maar je bent even in een andere omgeving. Uitwaaien aan het strand en ’s avonds uit eten. Zoekende naar een eettent in ‘hoofdstad’ West-Terschelling hoor ik plots, ‘hé Lampie!’ Verrek, het is net of buurvrouw Huisman van een paar huizen verderop vrolijk staat te zwaaien. Tja, iedereen heeft een dubbelganger. Als twee druppels water en die vent naast haar, sprekend buurman Huisman…, barst, het zijn de Huismannetjes. “Hé hallo, wat een toeval.” “Hoe bestaat het.” “Nou, nog veel plezier, kijk uit met kantelen, vermaak je wat en zo…, tot in Ommen dan maar weer!”

Goede manier om een feestje te vieren met je broers, zussen en al het aangetrouwde spul. Als je in de gaten hebt dat het wel eens een dikke bende kan worden kun je beter de buurt uit. Even later krijg ik in de pizzeria op mijn kop. Wat nou berichtje? Zet uit dat ding. Vrouwlief heeft gelijk. Een Appie van mijn maat Erwin. Zit je op Terschelling? Klaas gezien? Die zit er met zijn voetbalmaten van Lemele. Ja vast, denk ik bij mezelf.

Ik ben op pad met vrouw en kleinzoon. Het strand, de frietkraam en de speelgoedwinkel dus. Voetbaljongens zoeken de kroeg op. Klaas niet gespot. Een aantal keer langs het voetbalveld van AVV gejakkerd, maar de velden waren juist opnieuw ingezaaid en mochten niet worden betreden. Slechts enkele scholeksters hadden maling aan het bericht. Mocht er al een plan zijn voor een trainingskamp, dan was deze in duigen gevallen.

Op de dag dat wij volgens de documenten van rederij Doeksen het eiland dienden te verlaten zag ik de recreatievoetballers van Lemele een terras onveilig maken. Of nou ja, onveilig… Cola en koffie voor de snufferd. Niemand aan het bier. Gezien de bleke koppen hadden de mannen van gevorderde leeftijd keihard getraind in het mulle duinzand. Of te ver doorgehaald de avond daarvoor in een van de vele, rumoerige kroegen die het jongereneiland rijk is? Ik durf er geen geld op te zetten.

Hoe dan ook, Terschelling was leuk. De eerste eilandervaring van mijn kleinzoon. Wat rest is de herinnering en de walgfactor, afkomstig van een zak schelpen en krabben in verregaande staat van ontbinding. Oké, het meurt de tuin uit, maar souvenirs gooi je niet zo maar weg toch…?   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.