Home / archiefcentraal / helft jongeren in ijsselland negatief over homoseksualiteit

helft jongeren in ijsselland negatief over homoseksualiteit

Onder een ‘negatieve’ houding wordt hier verstaan dat de jongeren op minstens één van drie de vragen met betrekking tot het omgaan met homoseksuele jongeren negatief antwoorden. Ze willen geen vriendschap sluiten met een homoseksuele jongere, laten merken dat de ander van hen af moet blijven of gaan liever naast iemand anders zitten in de pauze.

Jongens zijn vaker negatief over homoseksualiteit dan meisjes en jongeren op het vmbo zijn vaker negatief over homoseksualiteit dan jongeren op havo/vwo.

Op de vraag of een homoseksuele jongere op school uit kan komen voor zijn of haar seksuele voorkeur antwoordt 14% dat hij of zij het tegen iedereen op school kan zeggen. 38% geeft aan dat het alleen tegen zijn of haar vrienden verteld kan worden en 16% zegt dat je op school niet uit kunt komen voor homoseksualiteit. Bijna een derde van de jongeren weet het niet.

Het onderzoek
In schooljaar 2014-2015 hebben 10.163 leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in de regio IJsselland een vragenlijst ingevuld. De vragen gingen over gezondheid, welzijn, leefstijl en schoolbeleving.

De vragenlijsten worden door de jeugdgezondheidzorg van GGD IJsselland gebruikt voor de individuele zorg voor de leerlingen. Daarnaast worden de gegevens gebruikt voor de jongerenmonitor die iedere 4 jaar wordt uitgevoerd. Met deze monitor wordt de gezondheidssituatie van de jongeren in de regio IJsselland in kaart gebracht.

GGD IJsselland adviseert de gemeenten in de regio en doet aanbevelingen op basis van het onderzoek. Zo helpt dit onderzoek bij het ontwikkelen van gezondheids- en jeugdbeleid in de gemeenten.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.