flink deel minderjarige jongeren in regio drinkt alcohol

Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren uit klas 2 en klas 4 in het voortgezet onderwijs. In klas 2 heeft ruim een vijfde (22%) van de leerlingen weleens alcohol gedronken. In klas 4 is dat percentage 60,5%.

Zowel in klas 2 als klas 4 hebben jongens vaker weleens alcohol gedronken dan meisjes. Op het vmbo hebben meer jongeren weleens alcohol gedronken dan op havo/vwo. Dat geldt zowel voor jongeren in klas 2 als 4.

Hoeveel drinken jongeren?
Ruim drie kwart van de jongeren die weleens alcohol hebben gedronken, heeft dat ook in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek gedaan (76%). Bijna de helft van de jongeren is ook ooit dronken geweest en ruim een kwart (27%) was de afgelopen vier weken dronken of aangeschoten. ‘Binge’ drinken (5 of meer glazen per gelegenheid) doet bijna 44% van deze jongeren.

Wat drinken jongeren?
Twee derde van de jongeren drinkt bier. Ook breezers (41%), zelfgemaakte mixdrankjes (37%), wijn (31%) en shotjes (28%) zijn populair. Likeur en pure sterke drank zoals whisky en wodka worden minder vaak gedronken.

Ouders

In het onderzoek is aan de jongeren die weleens alcohol hebben gedronken gevraagd wat hun ouders daar van vinden. Door een deel van de jongeren is deze vraag niet ingevuld. Van de jongeren die de vraag wel ingevuld hebben, vindt 41% van de ouders het goed dat de jongere drinkt, 11% zegt er niets van. 4% verbiedt het drinken van alcohol, 29% raadt het drinken af of zegt dat de jongere minder moet drinken en 15% van de ouders weet niet dat hun kind drinkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.