de basisscholen van mijnplein wekken veertig procent van hun eigen stroom op

Mijnplein is de koepel van christelijk en bijzonder onderwijs in Salland. Basisscholen in de gemeente Raalte en Olst-Wijhe zijn er bij aangesloten, evenals de basisscholen in Hoonhorst en Lettele.

De zonnepanelen leveren stroom, maar ook bewustwording: kinderen leren op school bewust duurzame keuzes in het leven te maken. Met de panelen op de schooldaken werkt die bewustwording dubbelop. “Zo is een mooie stap gezet voor onze toekomst, voor Salland en voor onze dorpen in het bijzonder”, aldus mijnplein. “Leerlingen en ook de leerkrachten maken zo kennis met zonne-energie. Via de kinderen worden ook de ouders en opvoeders betrokken bij het duurzaamheidsproces en wat je lokaal allemaal kan doen.”

Duurzaamheidbewustwording aan de leerlingen is door de basisscholen zelf bedacht en uitgevoerd. Hiervoor is een budget per leerling ter beschikking gesteld. Een voorbeeld daarvan is een bouwpakket van een draaiende zonnebloem met zonnecel, welke mee naar huis genomen kon worden en daarmee is ook aan bewustwording gewerkt buiten de school.

Daarnaast zijn er vanuit het project ‘Van zon krijg je energie’ van Enexis voor bewustwording lespakketten ter beschikking gesteld, maar ook beeldschermen. Deze beeldschermen zijn geplaatst in de entreehal of op een centrale plaats met informatie over de opbrengst van de zonnepanelen en het energieverbruik van de school. Dit ten behoeve van de bewustwording van de leerlingen, de leerkrachten en de bezoekers. Er is ook een koppeling gemaakt tussen de beeldschermen en de digiborden.

In Olst-Wijhe lagen er al panelen op de mijnplein-scholen. Via het project ZonneStroom zijn nu ook de resterende scholen voorzien, net als het bestuurskantoor. ZonneStroom is mogelijk gemaakt via een extra subsidieregeling van Leader met een bijdrage van Europa, de Provincie Overijssel en van de gemeente Raalte.

Escozon uit Heeten heeft het project begeleid. Daarbij werd ingezet op 265.000 Wp aan vermogen. Het is 340.000 Wp geworden. Dat zijn 1.350 zonnepanelen! Er is zelfs een school die meer dan 100% van zijn elektraverbruik zelf opwekt en daarom zijn een aantal infraroodverwarmingspanelen (elektrisch gevoed) aangebracht als extra voor een lastig te verwarmen ruimte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.