Home / archiefcentraal / waterschap waarschuwt gooi aquariumplanten niet in de sloot

waterschap waarschuwt gooi aquariumplanten niet in de sloot

Grote waternavel, parelvederkruid en waterteunisbloem zijn zogenaamde invasieve exoten. Ze komen van nature niet in Nederland voor, maar door mensen wel. Het waterschap roept daarom de hulp in van inwoners om aquarium- of vijverplanten niet in de beek of sloot, maar in de groene container te gooien.

Als de temperaturen stijgen verspreiden de planten zich razendsnel in de voedselrijke Nederlandse wateren en overwoekeren ze in korte tijd sloten en beken. Ze verminderen hiermee de doorstroom van water, terwijl het belangrijk is dat het water goed afgevoerd wordt als het bijvoorbeeld hevig regent. Daarnaast verdringen ze inheemse soorten. Redenen voor Vechtstromen om deze woekerende planten, tegen hoge kosten, te verwijderen.

Verwijderen
Vechtstromen werkt samen met aannemers bij het verwijderen van de planten. Deze aannemers gaan alle beken, vijvers en sloten af, lokaliseren de planten en verwijderen deze. Dit gebeurt in eerste instantie handmatig vanaf de kant of de boot. Om de veertien dagen wordt gecontroleerd of de waterplanten nog steeds afwezig zijn in het gebied. Het waterschap wil voorkomen dat het begroeide oppervlak te groot is, zodat geen groot materieel hoeft worden ingezet.

Voorkomen is beter dan genezen. Vechtstromen benadrukt daarom om aquarium- of vijverplanten niet in de wateren te gooien. Of, beter nog, te kiezen voor inheemse waterplanten in de eigen vijver, zoals kattenstaart, gele lis, watermunt, watergentiaan of waterviolier.

Week van de Invasieve Exoten
Vanaf 17 tot en met 26 juni vindt de Week van de Invasieve Exoten (www.wvdie.nl) plaats. Hierbij wordt landelijk aandacht besteed aan invasieve exoten (zowel planten als dieren), het voorkomen en de bestrijding ervan. Er vinden in die week diverse evenementen plaats voor het grote publiek. Daarnaast wordt er via de hashtag #wvdie op Twitter aandacht aan het initiatief besteed.

Zie je uitheemse waterplanten in beken of sloten? Meld het aan het waterschap via telefoonnummer 088-2203333. Je kunt de app iWaterplant gebruiken om te bepalen of een waterplant inheems of uitheems is.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.