recron verbijsterd over verhoging toeristenbelasting in ommen

Dat meldt RTV Oost.

De gemeente Ommen sloot 2015 af met een verlies van 6,5 miljoen euro door het mislukken van bedrijventerrein De Rotbrink. De gemeente moet daardoor een miljoen euro bezuinigen en één van de voorgestelde maatregelen is het verhogen van de toeristenbelasting met 0,20 euro per toerist per nacht.

Niet gemeld
Tijdens de vergadering van het Toeristisch Platform, eind mei, is volgens de brancheorganisatie niet gemeld dat er vanuit het gemeentebestuur plannen waren om de toeristenbelasting ‘met een draconisch percentage van twintig procent’ te laten stijgen.

De ondernemers die aangesloten zijn bij Recron vinden dat overleg in een Toeristisch Platform op deze manier geen enkele zin heeft. Daarom heeft de organisatie een brief geschreven aan het gemeentebestuur en alle raadsleden.

‘De toerist als melkkoe’
“De toerist moet met de voorgestelde verhoging boeten voor bestuurlijke fouten waar hij helemaal buiten staat”, schrijft Martin Maassen, Regiomanager Recron en voorzitter van Gastvrij Overijssel, in de brief.

“Het zou effectiever zijn om de toerist te belonen voor zijn komst naar het Vechtdal en Ommen in plaats van hem extra te laten betalen. Op die wijze zal hij ook meer in het gebied uitgeven.”

Ommen de duurste gemeente
Met de voorgenomen stijging van twintig procent wordt Ommen in Overijssel veruit de duurste gemeente voor de campingsector en de groepsaccommodaties.

“Bij de meeste bedrijven gaat de toeristenbelasting tien tot twintig procent van de overnachtingsprijs uitmaken. In het voor- en naseizoen zal dit percentage bij de meeste bedrijven veel hoger liggen. De gast kiest veelal op prijs, zeker in het voor- en naseizoen.

Ommen prijst zichzelf dus uit de markt. Vooral als je bedenkt dat het tarief in de buurgemeenten Hardenberg (0,91 euro) en Dalfsen (0,85 euro) substantieel lager ligt.”

Iedere verhoging kan volgens Maassen leiden tot een ‘weglekeffect’ richting andere gemeenten in het Vechtdal of regio’s waar de lasten lager zijn of waar geen toeristenbelasting wordt geheven.

Hoger tarief, lagere inkomsten
“Ommen kent veel fraaie groepsaccommodaties. Die worden door de hogere gemeentelijke lasten fors onaantrekkelijker voor bijvoorbeeld scholen of sportverenigingen die op de kleintjes moeten letten.”

Daarnaast is Ommen volgens Maasen nu nog aantrekkelijk voor instellingen die vakanties organiseren voor mensen met een beperking. “Ook zij zullen omzien naar gelijkwaardige, maar goedkopere overnachtingsmogelijkheden buiten Ommen. Zo kan een hoger tarief op korte termijn ook tot lagere inkomsten leiden.”

Rust in de tent
De verhoging van de toeristenbelasting gaat volgens Recron in tegen eerder gemaakte afspraken. “In 2014 werden er met de gemeenteraad duidelijke afspraken gemaakt over de toeristenbelasting. Na vele jaren van strijd en negatieve publiciteit (plus bijbehorende energie), zou het tarief voor 2015 niet worden verhoogd.

Verder is er voor de jaren daarna afgesproken dat er ten hoogste een stijging zou plaatsvinden met het stijgingspercentage van het prijsindexcijfer. Ondertussen zou verder gekeken worden naar alternatieven.”

Alternatieven
De ondernemers en Recron hebben zelf een aantal alternatieven opgesteld. Zo zou een toeristische bedrijveninvesteringszone (BIZ) er voor zorgen dat niet alleen de gasten van campings, groepsaccommodaties en hotels betalen voor de voorzieningen in de gemeente, maar ook niet-verblijfsrecreatieve bedrijven die profiteren van het toerisme in het Vechtdal.

Ook betaald parkeren in de binnenstad en verhoging van commerciële verhuur van gemeentelijke sportvoorzieningen zijn volgens de brancheorganisatie goede alternatieven.

Inwoners van Ommen kunnen de gemeentebestuurders nog proberen op andere gedachten te brengen. Dat kan op donderdag 16 juni. Een week later neemt de gemeenteraad een besluit over de bezuinigingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.