ommen op de vingers getikt door raad van state na verbod bollenteelt

Landbouworganisatie LTO Noord maakte bij de Raad namens vijf agrariërs in het buitengebied van Ommen bezwaar tegen het verbod. Volgens LTO is het verbod onnodig beperkend voor de agrariërs die hun akkers verhuren aan bollentelers. De Raad van State gaat daar in mee.

De gemeente Ommen heeft zich volgens de Raad niet voldoende verdiept in de kwestie. Ook heeft de gemeente volgens de Raad ‘niet de nodige kennis over relevante feiten en af te wegen belangen vergaard’.

Angst voor vervuiling
De gemeente kwam met het verbod na een verzoek van waterbedrijf Vitens. Dat bedrijf is bang voor vervuiling van het grondwater door gewasbestrijdingsmiddelen die in de bollenteelt worden gebruikt.

LTO vindt die angst overdreven, omdat bij de toelating van bestrijdingsmiddelen in ons land al streng wordt gekeken naar gevaar voor drinkwaterbronnen. De Raad van State stelt nu dat de gemeente niet bewezen heeft dat er een verband is tussen vervuiling van grondwater en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt.

De Raad draagt de gemeente op om binnen een half jaar een nieuw besluit te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.