nog een sluiproute naar zwolle

We hadden al geconstateerd dat er door de Elshof veel te hard gereden wordt door sluipverkeer. Ook de Pruimersallee bij Raalte blijkt een perfecte sluiproute te zijn om kruispunt Bos te vermijden.

Al jaren – sinds de N35 iedere ochtendspits vastloopt richting Zwolle – zoeken chauffeurs alternatieve routes. Een ding hebben die chauffeurs gemeen: ze zijn jachtig, hebben haast, rijden dus gevaarlijk en te hard. En ze veroorzaken overal hetzelfde: levensgevaarlijke verkeerssituaties op binnenwegen die in die ochtendspits het domein van schoolgaande jeugd en ander langzaam verkeer moet zijn.

Nummer 1 is de sluiproute vanaf Heino naar Laag Zuthem en dan onder Zwolle uitkomen op de rondweg ten zuiden van Zwolle. Prachtige route voor het stadskantoor en Windesheim.

Nummer 2 is de afslag Hoonhorst en dan parallel aan de N35 naar Wijthmen, daar doorsteken om via Berkum in Zwolle te komen. Interessant voor ziekenhuisgangers en de scholengemeenschappen aan de noordelijke ring van Zwolle.

Nummer 3, met stip binnengekomen, is de afslag Hagenweg direct na de Ganzepan, de brug over het Overijssels Kanaal. Via de Hagenweg rij je naar het gemaal bij Zuthem (paar drempels, maar wat maakt het uit). Vanaf het gemaal ga je richting Zwolle. Daar is een fietssnelweg aangelegd, maar je kunt er ook heel goed met de auto komen.

De ene helft van de weg heet Langeslag (in Raalte), de andere helft (in Zwolle) heet Kanaalweg. Er is alleen plaatselijk verkeer toegestaan. En landbouwverkeer. Maar wat maakt het uit. Sluipverkeer komt fileloos en zonder zich iets aan te trekken van de maximum snelheid van zestig kilometer per uur in de Marslanden terecht.

Sluiproutes worden vaak genomen door bekenden ter plekke. Andere mensen hebben geen idee van die kruip-door-sluip-door-weggetjes. En zo is het hier ook. Vanuit Laag Zuthem – zo hebben we ons laten vertellen – nemen Zwolle-gangers ook graag deze route. Het scheelt gewoon veel tijd en file.

Je mag er dus alleen maar komen als je bestemmingsverkeer bent. De boerderijwinkel aan de route is de reddende engel. Gewoon tegen ook agent zeggen dat je van plan wat zuivel bij boer Visscher te halen.

Nog meer sluiproutes? Laat het ons weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.