natuurbericht het egg cap valkje heeft het gered

Het was precies drie weken geleden dat ik een piepend ongeboren jong een beetje heb geholpen met het uitkomproces. De stompe kant van een eerder uitgekomen ei was precies over de stompe kant van een nog niet uitgekomen ei geschoven. Daar is het met een restje opgedroogd struif aan vastgekoekt. Dit noemen ze ‘egg-capping’. Het piepende ongeboren jong zat gevangen onder de dubbele eischaal. Voorzichtig heb ik toen het overkapte eischaal er af gepulkt. Hopelijk had het nog genoeg energie om zich helemaal los te beitelen. En mocht dat lukken dan zou het al een groeiachterstand van enkele dagen hebben. Er zaten immers al vier donzige jongen in een kluitje bij elkaar.

 

Nu drie weken later staat onder de ladder de IVN ringploeg al te wachten als ik de jongen uit de nestkast wil halen. Ze worden voorzien van een ringetje. Het doel hiervan is een idee te krijgen over verspreiding, leeftijd, sterftegraad, voedselgewoonten en andere gedragingen.

Ik ben benieuwd hoe het met het ongeboren jong is afgelopen maar heb er weinig vertrouwen in. Voorzichtig kijk ik in de kast en zie wat ik al verwachtte; het zijn geen vijf maar vier jongen die mij aankijken. Wanneer ik nog eens goed kijk zie ik tot m’n grote verbazing toch het vijfde valkje achter in het kluitje zitten! Heeft ie het toch gered! Heeft ze zich toch los weten te beitelen! Onvoorstelbaar! Ze weegt 200 gram, is duidelijk kleiner, maar wel net zo kregel als de rest. Tot nu toe gaat het goed, maar het kan nog steeds mis gaan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.