Home / archiefcentraal / moeder en dochter willen samen kookboek uitbrengen

moeder en dochter willen samen kookboek uitbrengen

Hoe maak je een goede runderbouillon, een kippenragout of je eigen mayonaise? Met de recepten van Sientje leer je veel basistechnieken, zoals het maken van een roux, de basis van veel soepen, sauzen en ook kroketten. Ouderwetse appelmoes, bietjes met appeltjes en een goede aardappelpuree ontbreken ook niet. Daarnaast heeft Sientje veel gezonde gerechten voor doordeweeks, zoals een roerbak van groene kool met vlees uit verse worst en kip met kerriesaus en prei. Ze laat zien hoe je zonder pakjes en poeders zelf heerlijke gerechten maakt. Er zal ook een hoofdstuk worden gewijd aan streekgerechten uit Overijssel, zoals kruudmoes, knieperties en haar alom befaamde snert.

“Mijn recepten bevatten veel technieken die ik van mama heb geleerd”, vertelt Arlette. “Maar in het boek richt ik me juist ook op modernere technieken in de keuken. Daar waar Sientje een ‘gewone’ mayonaise maakt, laat ik een mayonaise op basis van eiwit zien, die ik heb geleerd bij de Librije. In die mayo kan de olie geparfumeerd worden met veel smaken. Bijvoorbeeld met aspergeschillen, gerookt spek of kardemom. Het is eenvoudig te maken en het smaakt geweldig! Tegenover de klassieke hachee van Sientje staat mijn langzaam gegaarde procureur en tegenover haar sladressing zet ik mijn siroop van balsamicoazijn.”

Kunstenaar Jehudi van Dijk geeft het boek met zijn illustraties een extra dimensie. De foto’s zijn gemaakt door Albert en Jeanine Bartelds. Sientjes broer Jan Lenferink beschrijft leuke anekdotes van herinneringen aan eten en koken in hun gezin. Voor de productie van het boek hebben moeder en dochter een partner gevonden in de IJsselacademie en uitgeverij WBOOKS.

Brinkhof
Sientje is in 1940 geboren in Dalfsen. Haar ouders hadden een café, de Brinkhof. Op jonge leeftijd verloor ze haar moeder en nam ze de zorg voor haar zes broers en haar vader op zich. Ze leerde koken van haar moeder en later van de koks die werkzaam waren in hun bistro, die naast de bar dancing de plaats van het café in had genomen.
Ze trouwde in 1975 met Frans en in 1977 werd Arlette geboren. In 1979 kwam Geraldine erbij. Sientje bleef werken in de zaak, die inmiddels door haar broers werd geleid. Ze werd lid van Gemeentebelangen en een lange periode in de gemeenteraad volgde. “Elke avond kookte ze de lekkerste maaltijden, die toen nog veelal bestonden uit de Hollandse pot”, vertelt Arlette. “In het begin van de jaren 80 volgde ze een cursus Indisch koken en langzaam maar zeker werd haar repertoire uitgebreid. Zo kwamen er pasta’s en andere rijstgerechten op het menu. Er werd veel geëxperimenteerd, en het was altijd erg lekker.”

Zotte Zusjes
Arlette keek al op jonge leeftijd mee als Sientje in de keuken stond. In 2000 deed ze, samen met Sientje, mee aan de Wereldkampioenschappen snert koken. Sientje gooide hoge ogen, maar Arlette ging er met de titel vandoor. In 2006 deed Arlette met succes mee met het Talpa-programma Topkok, ze won deze tv-kookwedstrijd die gejureerd werd door Joop Braakhekke en Robert Kranenborg. In 2009 volgde Herrie aan de Horizon van Herman den Blijker. Samen met haar vriendin Mirjam reisde ze een aantal weken op een cruiseschip door de Cariben, waar op tropische locaties gekookt moest worden. Ook hier behaalde ze de eerste prijs. Ze deed veel kookdemonstraties, kookworkshops en catering bij mensen thuis. Later werkte ze als freelance kok. Arlette zingt bovendien in The Bluebettes en de Zotte Zusjes, twee vrouwenbands uit Zwolle. Ze heeft HBO-Verpleegkunde gedaan en werkt daarnaast als freelancer in Jeugdzorg.

Voor meer informatie over de crowdfundactie zie www.voordekunst.nl/projecten/4641-de-keukengeheimen-van-sientje-arlette-1.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.