hoog tijd voor aanpassing beschermde status steenmarters

Een diersoort wordt standaard beschermt, zolang niet duidelijk wetenschappelijk onderbouwt is dat deze diersoort belangrijke schade aanricht. “Bij de steenmarter weten we dat hij veel schade aanricht aan bijvoorbeeld de weidevogelstand, alleen is daar tot op heden helaas nog te weinig hard bewijs voor omdat dit erg moeilijk te verzamelen is. Kost veel tijd en geld.”

Grote en diverse schade
De schade die steenmarters aanrichten is heel divers, van faunaschade aan dieren en hun eieren/jongen plus schade aan huizen, bedrijfspanden, auto’s en pluimvee. “De omvang van de schade, vooral aan diersoorten is moeilijk exact in kaart te brengen, maar is hoogstwaarschijnlijk groter dan de meeste mensen in de gaten hebben”, aldus LTO.

Er zijn inmiddels veel mensen die overlast ondervinden van de steenmarter. Om deze reden zijn de steenmarters in het verleden jarenlang vervolgt. Er was een afname van 1900 t/m 1978, herstel in begin jaren ’80 en een duidelijke toename vanaf 1985 tot aan vandaag.

In Duitsland is het probleem met autoschade door steenmarters groot, ondanks dat ze de daar wel mogen bestrijden. Het gaat om meer dan 200.000 schadegevallen en een kostenpost van meer dan 60 miljoen euro.

Bestrijden steenmarter hard nodig
Het bestrijden van steenmarters is volgens LTO hard nodig. “Omdat het cultuurvolgers zijn passen ze zich snel aan de omgeving aan. Bewijs hiervan is dat steenmarters zelfs midden in de stad kunnen leven. Een groot deel van hun prooidieren, denk bijvoorbeeld aan hazen, weidevogels, patrijzen of steenuilen kunnen dit niet. Hierdoor krijgt de steenmarter de overhand ten koste van andere (veel zeldzamere) diersoorten.”

In het bekende weidevogelgebied Lierderbroek is sinds vorig jaar de steenmarter de grootste oorzaak van predatie. Ook op de natuurgronden daar die speciaal voor de weidevogels zijn ingericht met een optimale biotoop voor onze nationale vogel de grutto is de predatie groot. Daarom is er nu een groot predatie onderzoek gestart om wetenschappelijk bewijs te krijgen dat de steenmarter grote schade aanricht onder weidevogels.

Schieten met de lichtbak, net zoals bij vossen ’s nachts zou volgens LTO Salland het meest effectief zijn. Ook bepaalde vangkisten werken goed volgens onze oosterburen in Duitsland.

Forse maatregelen nemen
“Nederland is een cultuur/natuurlandschap. Deze natuur is ontstaan door menselijk ingrijpen en deze zal alleen blijven bestaan door menselijk ingrijpen. Niet ingrijpen betekent dat je kiest voor minder biodiversiteit en cultuurvolgers zullen de overhand krijgen. De zwakkeren, zoals grutto, tureluur, en kievit zullen minder voorkomen of geheel uitsterven. Er zijn veel te veel steenmarters, iedereen kent wel iemand die overlast van steenmarters heeft. Alleen forse maatregelen zullen helpen om de steenmarterstand terug te brengen naar een acceptabel niveau. Zodat er een biotoop ontstaat waar met name de grutto weer in aantal kan toenemen. Wat noodzakelijk is om de grutto als soort te behouden”, zo besluit LTO Salland. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.