honderden deelnemers tourspel hebben hun eerste opstelling al klaar

Hij legt uit hoe hij te werk gaat. ‘Ik heb drie weken geleden al een eerste opzet gemaakt. Vervolgens kijk ik naar de uitslagen van de wielerwedstrijden vlak voor de Tour. Om twee voorbeelden te noemen: ik stel Contador en Kelderman niet op, die pierden er in Zwitserland te vaak af. Zondag was overal de nationale titelstrijd, daarna heb ik nog wat puntjes op de i gezet.’

Goed de spelregels lezen is een must. Onze Man weer: ‘in de Tour zelf gaat het vooral op de eindoverwinning. Bij Kokkie Tour Centraal zijn in eerste instantie de dagzeges van belang. Ga er maar vanuit dat alle vlakke etappes door Kittel of Greipel worden gewonnen.’ Toch stelt Onze Man ook klassenmentsrenners op. ‘Opvallend is dat het al in de eerste Tourdagen omhoog gaat. De tweede etappe bijvoorbeeld eindigt met een korte klim, daar gaan de kandidaten voor de gele trui er al een snok aan geven. In de eerste week zijn verder twee bergetappes opgenomen, dus voor de eerste rustdag zijn de contouren van het klassement duidelijk. Als jij in je wielerploeg een renner hebt opgenomen die dag in dag uit in het geel rijdt, dan levert dat een sloot punten op.’

Is dit routeschema een reactie op de kritiek dat de Tour saaier en voorspelbaarder is dan Giro en Vuelta? ‘Onzin’, staat Onze Man alweer met zijn mening klaar. ‘Niet het parcours bepaalt het karakter van de wedstrijd, maar de ploegleiders. In de Tour rijden de sterkste renners en zijn de belangen het grootst. Daarom gooien de sprintploegen de vlakke etappes op slot, en de klassementsploegen de bergetappes. Elke keer komt het dus aan op de laatste kilometers. In Giro en Vuelta is er minder controle, dus meer spektakel.’

Toch vindt Onze Man de Tour de mooiste van alle wielerwedstrijden. ‘Hoogzomer, prachtige tv-beelden, wijntje en stokbroodje erbij. En dan ook nog kans op prachtige prijzen in Kokkie Tour Centraal. Ik denk dat die Cannondale Cypher Aero helm me kek zal staan, al ga ik natuurlijk voor de Sensa Romagna Racefiets. Zeker en vast.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.