Home / archiefcentraal / hkd klootzakkenboom

hkd klootzakkenboom

Dick is een broer van Tiny Goutbeek.

Bij toeval kwamen wij in 1961, voor mijn werk bij de Heidemaatschappij, in Dalfsen wonen. Ab en Tiny waren meteen al onze eerste kennissen. Ab plaatste een aantal jaren zijn vlinderlamp in onze tuin aan de Haersolteweg.

Ab, Tiny, Aukje en ik besloten in 1962 met ons vieren een weekje naar Zuid Limburg te gaan met de Citroen 2CV, het “lelijke eendje” van Ab. Onze kleine kinderen werden ondergebracht bij de beide grootouders.

We vertrokken in een afgeladen “eend” naar Gulpen in Zuid Limburg. De A50 was er nog niet dus dat ging dwars door alle dorpen en steden naar het zuiden, een hele onderneming.

Aangekomen bij Maastricht moesten wij omhoog naar Gulpen. Halverwege begon ik te twijfelen of de afgeladen eend boven zou komen of dat wij nog moesten drukken. Maar het lukte.

Het werd een bijzondere week. Door mijn bosbouwopleiding en boerenzoon zijnde was mijn kennis van wat er groeide en bloeide behoorlijk groot maar aan Ab kon ik toen al niet tippen.

Ik keek dan onwetend op toen Ab bij een wandeling in het Savelsbos enthousiast riep: “Kijk een klootzakkenboom.” De nette naam is Pimpernoot, de Latijnse naam is Staphylea pinnata. De vrucht van deze boom bestaat uit twee zaden in een blaasje dat verdacht veel lijkt op een mannelijk lichaamsdeel.

De boom is afkomstig uit streken met een gematigd klimaat zoals Midden Amerika en Maleisië en komt in het zuiden van ons land meer voor dan hier. Bij de Brabanders en Limburgers staat de boom inderdaad als klootzakkenboom bekend. De naam en de boom heb ik nooit meer vergeten. Het werd een enerverende week.

Nu 54 jaar later maak ik via het bestuur van de Historische Kring Dalfsen Ab al weer 14 jaar intensief mee en ik ben nog steeds onder de indruk van de kennis die Ab heeft bij alles wat leeft en groeit en in de bodem wordt gevonden.

Hans de Boer
Voorzitter Historische Kring Dalfsen

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.