gemengde gevoelens in dalfsen en nieuwleusen over komst statushouders

In totaal heeft de gemeente Dalfsen elf locaties aangewezen om de statushouders te huisvesten. Op twee plekken gaat het om bestaande bouw, op de overige negen moeten tijdelijke woon-units worden geplaatst.

Protest
In Nieuwleusen gaat de buurt rond het crossbaantje aan het Gentiaan samen protest aantekenen tegen de komst van woon-units. Het crossbaantje is al zeker dertig jaar een stuk braakliggend terrein waar de buurt al eerder met succes bebouwing tegen heeft kunnen houden. Zij vinden het stuk grond veel te klein voor chalets.

In Dalfsen zijn de buren van het oude politiebureau aan de Molendijk benieuwd of de komst van de statushouders financiële gevolgen heeft, mochten zij hun huis ooit willen verkopen. Zij zijn ook erg boos op de gemeente, omdat alleen de directe buren een brief hebben gekregen en de andere huizen in de straat niet. Zij maken zich grote zorgen om de veiligheid en vinden het asociaal dat zij niet met hun vragen naar de informatie-avond mogen komen.

Een boer aan het Koekoeksteeg in Dalfsen wil eerst de informatie-avond afwachten, maar heeft wel wat vragen voor de gemeente zegt hij.

Informatiebijeenkomsten
De gemeente organiseert drie besloten informatie-avonden waar mensen hun vragen en zorgen en opmerkingen kunnen delen. De eerste is morgenavond in Nieuwleusen. Dalfsen kiest bewust voor besloten avonden omdat er anders mensen komen die niet direct betrokken zijn. Alleen mensen met een uitnodiging zijn welkom. Later komen er ook nog openbare avonden, maar eerst wil Dalfsen met de directe buren praten.

Wethouder von Martels benadrukt dat Vluchtelingenwerk, kerken en maatschappelijke organisaties betrokken zijn bij de huisvesting en integratie van de vreemdelingen. Het gaat met name om alleenstaande mannen uit Syrië, Irak, Eritrea en Ethiopië.

De wethouder hoopt dat er nog meer hulp ingezet wordt om de statushouders de Nederlandse taal te leren, zodat zij sneller deel kunnen uitmaken van de gemeenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.