column wethouder ter keurst verleden heden en toekomst

Urgenda is een stichting met een langetermijnagenda voor een duurzame toekomst met daaraan gekoppeld een concreet actieplan. Doel van de stichting is om sneller duurzame plannen om te zetten, op grotere en kleinere schaal en versneld over te gaan tot actie. Ook is Urgenda de initiatiefnemer van De Agenda Nederland 100% Duurzame Energie in 2030. Het was Urgenda die in 2015 een proces tegen de Staat der Nederlanden won in zake een beter Nederlands Klimaatbeleid.

Zij toonde met beelden en grafieken aan dat wij met z’n allen, wereldwijd, de maximaal toegestane 2% opwarming van de aarde niet gaan halen als we sneller en daadkrachtiger acteren. We hebben nog maar enkele jaren om het opwarmingsproces in acceptabele banen te leiden.
Doen we dat niet dan is het onomkeerbaar.

Goed, denkt u, en dan ? Nou, u en ik zullen het nog wel droog houden, en onze kinderen ook wel. Maar daarna wordt het “droog” houden van Nederland welhaast een onmogelijke opgaaf. Nu al worden duinen en dijken opgehoogd en worden gebieden ingericht om bij calamiteiten langdurig water te kunnen bergen. Vreemd, dat we in Nederland weer gebieden afstaan aan het water, in plaats van drastische maatregelen te nemen op het gebied van CO2-reductie.

Ruim 150 jaar geleden beschermden we juist ons land tegen water door gebruik te maken van de toen bekende modernste technieken. Rond 1850 gingen we ons land beschermen tegen de Waterwolf, de bij tijden woest opererende Haarlemmermeer. Drie wonderen van techniek werden gebouwd om de Haarlemmermeer droog te pompen. Gemalen als de Cruquius pompten in minder dan drie en een half jaar de hele Haarlemmermeer droog. 18.500 hectare Nederland werd zo gewonnen.

Kijkend naar hoe wij in Nederland terugwonnen van het water, met de wetenschap dat – als we niet drastisch ingrijpen – we grote delen weer verliezen aan het water, waarom zouden we dan kennis, inzichten en technieken niet onmiddellijk gaan inzetten om te werken aan de toekomst van onze kleinkinderen ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.