Home / archiefcentraal / buurt in nieuwleusen wil wel crossbaan maar geen statushouders

buurt in nieuwleusen wil wel crossbaan maar geen statushouders

De buurt voelt zich overvallen door de mededeling van de plannen van de gemeente en wil inspraak hebben. Men vraagt zich af of de veiligheid in de buurt niet aangetast wordt. Het is volgens de bewoners al de derde keer dat ze bebouwing op het stuk grond moeten tegengaan.

Spandoek
Er is daarom een groot spandoek opgehangen met de tekst: “Wij willen deze crossbaan houden. Laat de kinderen hier spelen.” De buurt vindt dat de gemeente ze bij voorbaat al buitenspel zet.

Informatie-avond
De besloten informatie-avond afgelopen dinsdag gaf de buurt aan dat ze al jaren genieten van de crossbaan en dat bebouwing tot twee keer toe is afgeblazen. Zij willen weten waarom er nu ineens op een klein stukje grond statushouders kunnen komen wonen. De chalets staan er minimaal 5 en maximaal 10 jaar.

Reactie Dalfsen
De wethouder liet eerder al weten dat de beslissing van de locaties vast ligt. Er is geen onderhandeling mogelijk. Dalfsen moet voldoen aan de eisen van het Rijk om statushouders een huis te bieden. Omdat er te weinig huurhuizen beschikbaar zijn is dit de enige andere mogelijkheid.

De gemeente kiest voor spreiding en kleinschalige opvang, omdat Dalfsen denkt dat de mensen zo beter kunnen integreren in de gemeenschap. Wel wil wethouder von Martels meer aandacht voor de taal-barrière die er is. Als de statushouders eerder en beter Nederlands kunnen praten zal de integratie in de buurt sneller en beter verlopen.

Gemeenteraadsvergadering
De gemeente behandelt het vraagstuk komende maandag tijdens de raadsvergadering. Dan wordt er besloten over het krediet dat er beschikbaar wordt gesteld voor de plaatsing van de statushouders in Nieuwleusen, Dalfsen, Oudleusen, Hoonhorst en Lemelerveld.

Inspreekrecht
De buren van de Gentiaan en het Zandspeur hadden willen inspreken tijdens de raadsvergadering, maar zagen te laat dat de aanmelding voor inspreek-recht vrijdagmiddag om 12 uur verliep. “Dit is weer zo’n voorbeeld van de gebrekkige communicatie van de gemeente. Wij krijgen niet eens de kans om de gehele raad toe te spreken.”

De buurt hoopt dat hun actie duidelijk maakt dat chalets op de crossbaan voor Nieuwleusen absouut niet wenselijk is.

Lees ook

Politiek Verwoord: D66

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.