13 1 miljoen euro voor innovatieve samenwerkende ondernemers

Innovatieve samenwerkende ondernemers in Overijssel kunnen gebruik maken van de regelingen MIT-EFRO-samenwerkingsprojecten en grote innovatieprojecten. Beide stimuleren innovatie in de sectoren High Tech Systemen en Materialen (HTSM), Health, AgroFood en Energie en Milieutechnologie (EMT), inclusief Biobased Economy. 

De MIT/EFRO-regeling is een regeling voor innovatieprojecten van MKB-ers waarbij tussen € 50.000 en € 200.000 subsidie wordt verleend. Het is een samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken, de regio’s, provincies en de topsectoren. Met deze subsidieregeling worden nationale en regionale instrumenten zo veel mogelijk geharmoniseerd en verbonden, met als doel innovatie bij het MKB over regiogrenzen heen te stimuleren. Voor de sectoren High Tech Systemen en Materialen (HTSM), Health, AgroFood, Tuinbouw en Energie en Milieutechnologie (EMT), inclusief Biobased Economy moeten aanvragen via OP Oost worden ingediend. Voor de overige sectoren bij Rijksdienst voor Ondernemerschap (RVO.nl). In totaal is voor Overijssel ruim € 2,1 miljoen beschikbaar. De regeling gaat op 5 juli open en sluit op 1 september.

In september opent een regeling voor grote innovatieprojecten vanaf € 250.000 tot maximaal
€ 2.500.000 subsidie. Subsidie wordt verstrekt aan samenwerkingsverbanden van MKB-ers, grootbedrijven en/of kennisinstellingen. In totaal is voor Overijssel ruim € 11 miljoen beschikbaar. De regeling opent op 1 september en sluit op 15 november.

Beide regelingen zijn onderdeel van OP Oost, een Europees innovatieprogramma dat wordt uitgevoerd door provincies Overijssel en Gelderland. Subsidies voor beide regelingen worden toegekend op basis van het tenderprincipe waarmee alle businesscases beoordeeld worden op basis van tevoren opgestelde beoordelingscriteria. Willen ondernemers in aanmerking komen voor deze regelingen dan is betrokkenheid van MKB-ers noodzakelijk, maar ook een innovatieve businesscase die aansluit op de vraag uit de markt is een randvoorwaarde. Overijsselse ondernemers die samenwerken met ondernemers uit Gelderland maken een grotere kans op subsidie dan samenwerkingsverbanden met ondernemers uit andere provincies.

Een goed voorbeeld van een MIT-EFRO project is het project Lichtgewicht chassis geschikt voor een sportwagen. Bij de ontwikkeling van exclusieve sportwagens gaat een relatief groot deel van tijd en kosten op aan de ontwikkeling en productie van het chassis. Twee bedrijven uit Overijssel: Vencer en Seine Metaal (Vriezeveen) gaan d.m.v. een ‘Hybrid universal chassis technology’ een modulair opgebouwd lichtgewicht chassis ontwikkelen dat voor elke sportwagen geschikt is en eenvoudig te integreren is in het ontwerp. Door de ontwikkeling van dit chassis worden de chassiskosten beperkt, het gewicht van de sportwagen verlaagd, de veiligheid vergroot, de flexibiliteit vergroot en de doorlooptijd van innovaties versneld. Het project ontvang een subsidiebedrag van € 200.000,-. De totale kosten bedragen € 575.200,-.

Meer informatie over de EFRO-regeling, de tenderperioden en de voorwaarden staat op www.OP-Oost.eu. Meer informatie over de MIT regeling staat op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mit-regeling/loketwijzer-mit-regeling-2016.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.