Home / archiefcentraal / stuwzangers uit vilsteren vieren 15 jarig bestaan

stuwzangers uit vilsteren vieren 15 jarig bestaan

Het begon allemaal in 2001 met een vijftal kerkkoorzangers uit Vilsteren die spontaan het idee van één van hun oppakte en ermee aan de slag ging. Na enige tijd werd een voorzichtige start gemaakt met een koortje, dat al vrij snel daarna uitgroeide tot een koor van zo’n 25 enthousiaste leden uit Vilsteren en directe omgeving. Momenteel is het ledental 57. De kerkkoordirigent van destijds, Gerard Bloo, nam de muzikale leiding op zich. Een accordeonist en een trekharmonicaspeler zorgden voor de muzikale ondersteuning, waarbij later zich een drummer aansloot.

Als naam voor het shantykoor werd gekozen voor De Stuwzangers, genoemd naar de stuw bij Vilsteren in de Overijsselse Vecht, een toeristische trekpleister. 

Gerard Bloo heeft zo’n vijf jaar het koor met succes gedirigeerd. Hij is dan ook de grondlegger van de Stuwzangers. Na enige interim dirigenten kwam begin 2008 Flip Jonkman uit Heino als dirigent aan boord. En met succes – nog maar net aan boord – of er werd met succes deelgenomen aan het Shantyfestival in Vollenhove. De Stuwzangers gingen er met de eerste prijs van door. Enkele jaren later was dit ook ook het geval in Woudenberg.

Succes
Het koor onder leiding dirigent Flip Jonkman uit Heino heeft veel succes in de regio tot ver daar buiten.  Maar zelfs zes keer maakten de Stuwzangers de reis naar Potsdam om aldaar het ‘Tulpenfest’ op te luisteren. Vorig jaar trad het koor maar 45 keer op. Inmiddels heeft het shantykoor twee cd’s uitgegeven: ‘Over de Stuw’ en ‘Melodieën aan de Vecht’.

Het koor wordt momenteel ondersteund door drie accordeons (Jannes Kleene, Jan Noot en Herna Zielman) , gitaar (Henk Slettenhaar) en drums (Jan Vermaning). Jan de Mink is de geluidsman. Op dit moment telt het koor 57 leden.

Jubileumconcert.
Op Tweede Pinksterdag is er een jubileumconcert bij de molen in Vilsteren. Naast het jubilerende koor werken hier aan mee ‘Die Regghe Sangers’ uit Nijverdal en ‘de Rundezangers’ uit Emmercompascuum.  De toegang is gratis en het begint om 13.00 uur. Een middag met veel muziek. De finale bestaat uit het gezamenlijk zingen van enkele liederen waarbij het publiek volop kan meedoen.

Meer over de Stuwzangers is te vinden op www.destuwzangers.nl.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.