steeds minder boerenlandvlinders in overijssel

In de afgelopen 25 jaar zagen vlindertellers het aantal vlinders in graslanden en akkers sterk afnemen. De vlinders zitten nog wel in bloemrijke akkerranden, natuurvriendelijke oevers, overhoekjes en bermen, maar ze zijn verdwenen van de monotone percelen. Waarom het in Overijssel zoveel slechter gaat dan in de rest van het land, is nog niet helemaal opgehelderd.

“We zien dat intensieve landbouw, met de daarbij behorende druk van bestrijdingsmiddelen, in het hele land zijn sporen nalaat in de vlinderstand”, zegt Anthonie Stip van De Vlinderstichting.

“Misschien is Overijssel een tijdlang ontzien bij de intensivering van de landbouw. In bijvoorbeeld Zuid-Holland vond die al eerder plaats en is de vlinderstand jaren geleden al in elkaar gestort.”

Maatregelen
Volgens De Vlinderstichting is het noodzaak om maatregelen te nemen voor boerenlandvlinders in de provincie. “De nieuwe collectieven moeten nog leren dat succesvol agrarisch natuurbeheer voor vogels en andere dieren begint bij beheer gericht op hun voedsel, namelijk de insecten”, aldus Stip.

“Insecten komen in het beleid amper voor en profiteren dus ook niet van de subsidies. Terwijl er in het agrarisch gebied juist volop kansen liggen om iets voor soorten als kleine vuurvlinder en bruin zandoogje te doen.” Boerenlandvlinders zien graag weer bloemen en variatie verschijnen in de dooradering van het landschap.

“We nodigen agrariërs, terreinbeheerders en overheden van harte uit om met ons mee te denken over een impuls voor de Overijsselse vlinders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.