scholieren krijgen les over gevaren mobieltje op de fiets

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Een op de vijf fietsongevallen waarbij een jongere is betrokken wordt veroorzaakt door smartphonegebruik. Busbedrijven luiden de noodklok omdat zich dagelijks gevaarlijke situaties door afleiding in het verkeer voordoen.

Samen met de kinderen is er gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van een mobiele telefoon. De kinderen konden ervaren wat afleiding met je doet. Zij hebben samen oplossingen bedacht en afspraken gemaakt. Enkele van deze afspraken zijn geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Zo vinden ze het belangrijk om, wanneer je naar muziek luister gebruik te maken van een playlist en is het slim om ook op andere weggebruikers te letten die gebruik maken van hun telefoon. Grote kans dat deze weggebruiker jou dan niet ziet.

Een van de meisjes vertelde dat zij niet wist dat er regelmatig ongelukken gebeuren door het gebruik van mobieltjes. “Ik ga mijn mobiel in ieder geval niet gebruiken op de fiets”, zo vertelde zij na afloop van de les. 

Fietsmodus
Inmiddels is er ook een app: Fietsmodus. Fietsmodus verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laten we jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren.

Deelnemers die veel en minder fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij zes keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij 12 keer op een speakerboxje en bij 18 keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Meer informatie over de app is te vinden op https://fietsmodus.nl/.

De les van Veilig Verkeer Nederland is mogelijk gemaakt door de gemeente Ommen, ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland. De app Fietsmodus is een initiatief van het Ministerie van I&M.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.