prachtige publieksavond spto vechtdal

In een korte presentatie schetst Chantal Holtkamp, directeur VPTZ Nederland o.a. de landelijke cijfers van hoeveel mensen thuis sterven en in ziekenhuizen en verpleeghuizen. “In Noordoost Overijssel doen we het goed. Hier sterven meer mensen thuis dan elders maar er is door goede samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties en professionals, nog ruimte voor verbetering. Want uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het liefste thuis willen sterven. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat goede samenwerking en ondersteuning van mantelzorgers daarvoor zorgt”.

Janine Gerardts dagvoorzitter en voorzitter SPTO Vechtdal, vertelt over de speerpunten van de SPTO; ‘er zijn’ voor de zieke en naasten zodra er sprake is van ongeneeslijke ziek zijn en sterven. We bieden ondersteuning in het hele Vechtdal en staan voor het aangaan van verbindingen.

’Want alleen redden we dat niet, we hebben elkaar heel erg nodig om dit mooie werk te kunnen doen’ aldus Janine.

Na de lancering van nieuwe website (www.sptovechtdal.nl) zingt Barbara Lok het prachtige lied’ Leef in mij’. Aansluitend volgt het fantastische theateroptreden van Nicoline van de Beek. Zij brengt op humoristische en ontroerende wijze de zorg voor palliatief en terminaal zieken treffend in beeld. De indrukwekkende voorstelling was een pleidooi voor integere aandacht voor ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten. Vooral bedoeld voor (vrijwillige) werkers in de zorg maar ook voor naasten die omgaan met mensen die geen uitzicht op genezing meer hebben. Zo werd er schitterend gespeeld dat je niemand alleen laat sterven en dat loslaten voor familie soms moeilijk is. En dat je stervenden soms met rust laat zodat zij zich kunnen voorbereiden op de dood. Maar ook dat je zorg moet delen met anderen.

De vele reacties van het publiek waren; wat ontroerend, maar ook, wat komisch. Een vrijwilliger zegt: voor ons zo herkenbaar. Zo is het gewoon, Zo gaat het! Enorme bewondering. Ter afsluiting zingt Barbara nog twee mooie songs en na een drankje en hapje gaan alle aanwezigen geïnspireerd naar huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.