opinie europa met glyfosaat verbieden

Jan Oostewechel:

“RoundUp is al jarenlang op de markt als effectief bestrijdingsmiddel om ongewenste plantengroei (onkruid) uit te roeien en staat bekend dat het bij blootstelling schadelijk is voor plant, mens en dier. In juni wordt in Europa een besluit genomen of de toelating van deze producten worden verlengd.

Het zeer winstgevende bestrijdingsmiddel Roundup wordt door het machtige Monsanto nadrukkelijk als milieuvriendelijk op de markt gebracht. De werkzame stof heet glyfosaat en is wereldwijd zeer geliefd in de landbouw en bij overheden. De glyfosaat-verslaving bij boeren en tuinders is wereldwijd groot. Wanneer je doodgespoten bruingele landbouwgronden ziet, is de kans groot dat er met glyfosaat is besproeid.

Sinds dit jaar is het in Nederland verboden om dit middel te gebruiken op verharde oppervlaktes, zoals straten, pleinen en trottoirs. Daar werd het gebruikt om groen tussen de stenen dood te spuiten. Voor burgers was het jarenlang makkelijk te verkrijgen bij de ‘doe het zelf’-zaken, dierenbondwinkels en tuincentra. Echter deze ketens voelen ook nattigheid en willen hun Eco-groene geloofwaardigheid behouden, waardoor zij het één voor één uit de schappen verwijderen. 

Hoe schadelijk zijn glyfosaathoudende producten nu eigenlijk. Toxicologisch experts vechten elkaar hierover al jaren de tent uit. Het grote Monsanto heeft een goed gevulde oorlogskas om ieder die een aanval wil doen op de negatieve milieueffecten van Rondup te pareren en misschien wel te manipuleren. Het Nederlandse Ctgb doet ook  onderzoek naar de neveneffecten van Roundup. Als ik met mijn boerenverstand het hieronder geplaatste veiligheidsblad lees, kan ik niet opmaken dat het product milieuvriendelijk is.

De boeren en overheden geloven Monsanto natuurlijk op hun woord en negeren daarom alle wetenschappelijke studies die het tegendeel beweren over deze pesticiden. Volgens LTO-woordvoerder Joris Baecke is het milieu niet gebaat bij een Europees verbod op het gebruik van glyfosaat.

Ik moet toegeven dat ik het product zelf ook jarenlang voor mijn oprit heb gebruikt om het groen de baas te blijven tussen de oude waaltjes. Het grote gevaar bij de onwetende burgers is overdosering en het spuiten tijdens ongunstige omstandigheden, “doe mar ‘n bittie mear, dat wete wie zeker det het werkt.” Dan nog het verschil in maatvoering, (‘was het nou een milliliter of een milligram?’) en de ecologische ramp op de oprit is voltooid.

Laten wij eerlijk zijn, de werking van dit product is onbetwist moordend op de ongewenste plantengroei en een alternatief is dan ook niet snel gevonden. Wanneer er lezers zijn met echte milieuvriendelijke alternatieven, daag ik deze uit om te reageren.

Mijn gewaagde conclusie als onwetende burger is dat Roundup negatieve gevolgen kan hebben op ons totale ecosysteem, waaronder natuurlijk de doodgespoten planten, het bodemleven, water en waterorganismes, vissen, bijen, vlinders en vogels en uiteindelijk de mens.

Zolang wetenschappelijke onderzoeken niet eenduidig kunnen zijn over de uitkomsten, is mijn stelling is dat Nederland en Europa de toelating van glyfosaathoudende producten in juni niet dient te verlengen en dient Europa te gaan voor mechanische bewerking, zoals schoffelen, frezen en ploegen. PPO (Praktijkonderzoek  Plant en Omgeving) te Lelystad heeft aangetoond dat dit in de meeste gevallen een betere en goedkopere methode per hectare is. Dus wat dat betreft is het geen belemmering meer.”

Jan Oostewechel

 

Veiligheidsblad

HUIS & TUIN BESTRIJDT VAN BLAD TOT WORTEL
Voor 550m2
Bestrijdt de meest voorkomende onkruiden
ROUNDUP® HUIS & TUIN
Roundup® Huis & Tuin: met water mengbaar concentraat
• 360 g/l glyfosaat • toelatingsnummer: 10099 NW part4

Wettelijk gebruiksvoorschrift
Toegestaan is uitsluitend het gebruik als :
a) onkruidbestrijdingsmiddel voor de pleksgewijze toepassing op het aanwezige onkruid:
– op open verhardingen (grint, gravel, schelpen of grasbetontegels en grasbetonstenen met open gaten);
– op onverharde wegen en paden;
– onder hekwerken, afrasteringen en hagen;
– op tijdelijk onbeteeld land uitgezonderd op sloottaluds;
– in beplantingen;
– voor de opkomst of het planten van gewassen in sier- en moestuin, alsmede voor de inzaai van gazons.
b) middel voor behandeling van stobben van afgezaagde bomen en struiken, ter vermijding van nieuwe uitloop.

Niet toepassen over oppervlaktewater en afvoerkolken. Het middel is uitsluitend bestemd voor niet-professioneel gebruik. Dit middel mag uitsluitend gebruikt worden in de privésfeer, en mag niet worden gebruikt op voor het publiek toegankelijke plaatsen, op de werkplek of op terrein dat bestemd is voor bedrijfsuitvoering.

GEBRUIKSAANWIJZING
Roundup® Huis & Tuin is een niet-selectief systemisch herbicide voor de bestrijding van onverblijvende grassen (als kweek), overblijvende tweezaadlobbige onkruiden en de meeste éénjarige onkruiden. Mossen worden niet bestreden. Het middel wordt door de bladeren

opgenomen en naar de ondergrondse delen getransporteerd. Bij de bespuiting moet daarom een flink ontwikkelde onkruidsbegroeiing van 10-15 cm hoogte aanwezig zijn. Het wordt na contact met de grond als regel snel geïnactiveerd en afgebroken.

Kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen. Middel en oplossingen ervan niet opslaan of laten overstaan in gegalvaniseerde of metalen tanks, omdat daardoor een zeer brandbaar gas kan ontstaan (niet roken!).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.