opinie een asielzoeker die aankomt in raalte blijft in raalte

Eerst even de feiten. Op 7 december 2015 nam de gemeenteraad een principebesluit over de komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) voor 950 asielzoekers op De Zegge VII. Het gaat om vijf jaar, met de optie voor nog eens vijf. Drie werkgroepen (Inrichting & Veiligheid; Looproute; Verbinding) werkten diverse aspecten uit. De komende weken volgt de apotheose. Aanstaande dinsdag wordt alle informatie openbaar. Dan volgen op 12 en 17 mei een informatiebijeenkomst en een Raadspleinsessie, waarna op 24 mei een definitief besluit valt.

Mijn voorspelling: alle politieke partijen spreken hun zorg uit over diverse aspecten, en uiteindelijk wordt met een grote meerderheid van stemmen besloten dat het AZC er komt.

Zelf maak ik onderdeel uit van de werkgroep ‘Verbinding’. We spraken af geen informatie naar buiten te brengen, dus daar hou ik me aan. Toch mag ik vast wel zeggen dat ik steeds aangenaam verrast ben door de grootte van de groep, en het positieve enthousiasme van de werkgroepleden. Kerken, sportverenigingen, werkgevers, scholen, culturele organisaties: allen zijn met velen vertegenwoordigd en hebben tal van ideeën om de asielzoekers te binden aan Raalte en Salland.

Er is echter steeds sprake van een ‘maar’: sommige dingen kunnen niet, of zijn weinig zinvol, omdat veel asielzoekers na verloop van tijd (soms al na enkele dagen of weken) weer vertrekken. Daardoor kan pas met integratie worden begonnen als definitieve huisvesting is geregeld. Doorgaans is dat buiten Raalte.

In Utrecht gaan ze het dus anders doen. Met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is afgesproken dat asielzoekers na hun verblijf in het AZC in de gemeente blijven wonen. Over Utrecht zegt een woordvoerder van het COA: ‘we zijn blij met dit mooie initiatief.’

Ik vind dat de gemeente Raalte in de overeenkomst met het COA moet afspreken dat ‘onze’ asielzoekers vanaf dag één Raaltenaren zijn. Een dergelijke keuze zorgt er voor dat alle activiteiten plotseling in een ander daglicht komen te staan. Werkgevers kunnen investeren in hun nieuwe medewerkers, asielzoekers kunnen actief deelnemen aan het verenigingsleven, scholen kunnen meerjarige onderwijsprogramma’s aanbieden; AZC-bewoners hebben zelf belang bij participatie in de Raalter samenleving, enzovoort.

Alleen ‘ja’ zeggen op 24 mei is wat mij betreft dus niet genoeg. Laat het alsjeblieft geen ‘ja maar’ worden. Ik ga voor ‘ja en’: opvang én integratie.

Johan Kiekebosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.