Home / archiefcentraal / jongeren in dalfsen komen eenvoudig aan drugs

jongeren in dalfsen komen eenvoudig aan drugs

Politie, jongerenwerkers en consulenten zien de laatste jaren een toename van drugsgebruik onder jongeren. Hoewel er geen harde cijfers zijn is het voor deze professionals wel duidelijk dat de gemeente Dalfsen, net als andere gemeenten in Nederland, te maken heeft met drugsgebruik onder jongeren en hieruit voorkomende problemen.

“Kinderen groeien op en ontdekken de wereld om hen heen. Dalfsen is een klein stukje van die wereld. En ook in de gemeente Dalfsen zijn sigaretten, alcohol en drugs eenvoudig te krijgen; ook voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dat gaat meestal via vrienden, op straat, op school of in de sportkantine. Maar ook steeds vaker gewoon thuis”, stelt SMON Welzijn, de instantie achter de onlangs opgezette campagne.

Dealen via social media
Professionals stellen dat het vrij eenvoudig is om aan drugs te komen. Zowel softdrugs als harddrugs. “Wie de weg kent kan net zo makkelijk aan alcohol als aan cannabis, XTC of speed komen. Via sociale media komen jongeren makkelijker in contact met jongeren die ‘de weg’ kennen. In de ogen van jongeren is dat geen dealen.”

SMON stelt dat drugsgebruik, en met name het gebruik van cannabis, is een vrij gangbaar onderdeel van de jeugdcultuur geworden. “In tegenstelling tot enkele jaren geleden lijken jongeren geen verschil meer te maken tussen het gebruik van cannabis en alcohol of roken.” Daarnaast is het gebruik van middelen als speed en XTC met name bij grote dansfeesten gebruikelijk.

Met de campagne die in Dalfsen is uitgerold, moeten met name ouders en professionals bereikt worden. Zij zouden onvoldoende op de hoogte zijn van de signalen en risico’s van het middelengebruik van jongeren.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.