gerlant we moeten weer met de trekker naar den haag

“Op 31 mei vergaderen de EU-ministers van Landbouw in Amsterdam. De bond van Nederlandse Melk Veehouders (NMV) roept op tot actie. LTO, de officiële spreekbuis van agrarisch Nederland hoor je niet. Die blijven praten, praten en nog eens praten.

De melkprijs wereldwijd is ver onder nul. Volg het nieuws in binnen en buitenland, overal zijn acties. Maar in Nederland blijven we praten… De Duitsers blokkeerden afgelopen zomer de snelweg. Kilometers file in vakantietijd. De Fransen deden hetzelfde, gingen nog iets verder. Te ver, zij begonnen met mest te smeren. De Belgen deden ook hun duit in het zakje. Brussel kwam over de brug met miljoenen euro’s. Het was geen oplossing, wel een doekje voor het bloeden voor de boeren in die landen. In Finland vorige maand ook de wegen dicht. Boeren sproeiden met de mesttank melk over publieke pleinen. In Polen? Lees gewoon de internationale krant (Twitter en facebook). Hoe lang moet deze onduidelijkheid nu nog duren?

In Nederland heeft de staatsecretaris bedacht dat als we de koeien voor 1 mei in de weide doen, dat we dan een paar centen extra krijgen. Voor de rest is dat geld ergens anders aan gespendeerd, groene, wilde, onrealistische ideeën. In een interview stelde hij: “ik zit hier niet voor de boeren, ik zit hier voor iedereen” met andere woorden: “Boeren, zoek het lekker uit.”

De Nederlandse bevolking is het gevoel met de realiteit kwijt. Heeft geen idee wat er aan de gang is. Snapt geen reet van die klagende boeren, Zolang er eten zat in de winkel ligt, zolang het probleem geen gezicht heeft, wat zeuren ze toch! 1990, ik, boerenzoon was 19, een jonge vent. De akkerbouwers gingen met de trekker naar Den Haag en ik mocht van mijn toenmalig baas mee. Hij kwam zelf met de trein. We gingen over de snelweg in colonne. Niet één keer, maar vaker. De burgers ergerden zich bond en blauw aan die files. We stonden met de trekker op de trap van het ministerie en ik was daar als haantje de voorste bij. Het was op tv, in de krant. Gesprekstof op het werk in de kantine en bij de sportclub. Toen werd het ze duidelijk in Den Haag, er moest wat gebeuren. Die boeren stond het water aan de lippen.

Ik heb het daarna nooit weer gedaan. Ben me gaan verdiepen in politiek, netwerken. Praten met elkaar. Dat werkt, dat werkt heel goed. Tot dat je uitgepraat bent, de politici zoals nu alleen nog maar reageren en acteren op de mening van ’jan met de pet’ met een onderbuikgevoel. Waarom? De burger mist een ’gezicht’ bij het probleem, als ze namelijk zelf wat dwars zit, gaan ze staken.

Nu komen de internationale ministers van Landbouw naar Amsterdam. Meneer Maat (uit Heino, red.) van LTO wil weer gaan praten. En hij denkt dat ze hem zien staan? Die ministers zijn massa’s volk, grote tractoren en veel losse balen stro gewend. Sommigen zelf rotte eieren en karrevrachten met stront. En daar komt Maat aan met z’n lobbyisten, geen Europees minister die hem serieus neemt.

Het is klaar, het is goed. Het is een keer over, al dat gelul van LTO. Er zijn ook nu vast wel jonge kerels die met de trekker naar Amsterdam kunnen rijden… 31 mei, Amsterdam. Geef je op!”

Gerlant Zielman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.