Home / archiefcentraal / column janus advocatuur wet flexibel werken

column janus advocatuur wet flexibel werken

Een werkgever mag dit verzoek niet weigeren behalve als zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten. Van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang is volgens de Wet flexibel werken in ieder geval sprake als de aanpassing leidt tot ernstige problemen van financiële-, organisatorische- of roostertechnische aard, op het gebied van de veiligheid, voor de bedrijfsvoering bij de herbezetting van de vrijgekomen uren, wegens het niet voorhanden zijn van voldoende werk of omdat de vastgestelde formatieruimte of personeelsbegroting daartoe ontoereikend is. Met andere woorden: als een bedrijf in ernstige problemen komt mag de werkgever het verzoek afwijzen. Het is wel van belang om het bedrijfsbelang goed te motiveren.

De werknemer moet het verzoek schriftelijk doen, uiterlijk 2 maanden voordat hij de wijziging wenst. De werkgever moet ook schriftelijk reageren. Bij ieder verzoek moet de werkgever afwegen of het mogelijk is om het verzoek toe te staan. Het argument dat iedereen dan met een dergelijk verzoek aan komt zetten, volstaat niet. Het is dus heel goed mogelijk dat als de eerste werknemer een urenuitbreiding vraagt dit wel mogelijk is, maar als de tweede het vraagt het niet meer mogelijk is.

Als het verzoek wordt afgewezen, kan de werknemer na een jaar weer een verzoek doen.

Gelukkig komen de meeste werkgevers en werknemers er in onderling overleg wel uit. Maar kennis over de achtergrond kan wel helpen om het gesprek goed te voeren en niet te laten escaleren.

Marieke Janus
Janus Advocatuur

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.