video schat van dalfsen ziet het levenslicht

De unieke vondsten werden gedaan in het gebied Oosterdalfsen, waar vorig jaar ook het grootste grafveld van de Trechterbekercultuur in Noordwest-Europa werd gevonden. In de laatste twee weken van deze opgraving werd ook een grafveld uit de Merovingische tijd gevonden.

Grote rijkdom
Twee graven vielen hierbij speciaal op door hun grote rijkdom. Het gaat om houten grafkamers van een man en een vrouw, mogelijk een echtpaar. In het mannengraf werd een complete wapenuitrusting gevonden: een umbo (schildknop), een spatha (tweesnijdend slagzwaard), een sax (eensnijdend slagzwaard) en een lanspunt. Daarnaast lagen er nog een gesp, een aardewerken pot en een compleet gaaf gebleven glazen stortbeker in het graf.

In het vrouwengraf lag ook een aardewerken pot met een glazen stortbeker. Maar het meest in het oog springende in dit graf zijn de twee halssnoeren (kettingen) van barnsteen, met ruim 400 kralen. En twee paar gouden mantelspelden, met almandijn (edelsteensoort).

Elite langs de Vecht
De vondsten vertellen dat het gaat om de eerste vormen van gezag en elite langs de Vecht. Het ging om mensen, die toegang hadden tot het hoogste gezag in Noord-Europa.

De Merovingische periode (vroege Middeleeuwen) was de tijd waarin de nieuwe samenleving vorm krijgt. De vondsten vertellen iets over hoe het ridderschap is ontstaan, maar ook over de leefwijze van de mensen in die tijd.

Eerste keer in Oost-Nederland
Het is de eerste keer dat dergelijke elitegraven in de regio Overijssel-Achterhoek zijn gevonden. En gezien de tijdsperiode van de vondsten kan worden gesteld dat het hier vermoedelijk gaat om de eerste bewoners van Dalfsen. Ofwel de mensen, die het dorp Dalfsen hebben gesticht. De vondst van dit Merovingische grafveld vult een belangrijke leemte in de kennis over het grafbestel in Oost-Nederland, tijdens de vroege middeleeuwen.

Expositie in gemeentehuis Dalfsen
De vondsten moesten eerst worden geconserveerd en gerestaureerd. Dat is ook de reden dat ze vandaag pas konden worden gepresenteerd. Het publiek kan de vondsten bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis in Dalfsen. Op de zaterdagen 9 april (Voorjaarsfair), 23 april (Uitmarkt) en 7 mei (Kunst om Dalfsen) is het gemeentehuis extra geopend tussen 10.00 en 16.00 uur, zodat bezoekers van deze evenementen de expositie kunnen bekijken.

Schat van Dalfsen: dorp in beweging
Naast het feit dat de vondsten heel bijzonder zijn, is het ook heel bijzonder hoe het dorp Dalfsen in beweging is gekomen rondom de schat van Dalfsen. In de meeste plaatsen worden archeologische vondsten gezien als “lastig”. In Dalfsen is van alles in gang gezet.

Zo hebben inmiddels 130 kinderen auditie gedaan voor een speciale musical over de archeologische vondsten. Verder wordt de plek van de vondsten in Oosterdalfsen op een speciale manier ingericht, met een heel bijzonder familiepad. Ook gaan er onderwijs- en kunstprojecten van start. Verder is vandaag de website www.schatvandalfsen.nl live, waar families van nu vragen kunnen stellen aan families van toen.

Drents Museum
In overleg met de gemeente Dalfsen heeft het Drents Museum in Assen het plan ontwikkeld om in 2018/2019 een grote internationale archeologische tentoonstelling te organiseren over de trechterbekercultuur in Noord-Europa (4400-2800 v. Chr.). De vondsten, die vorig jaar in het kader van de Schat van Dalfsen zijn gedaan, zijn hiervoor de directe aanleiding.

De tentoonstelling focust op grafcultuur van het Trechterbekervolk. Uniek aan de tentoonstelling is dat voor de eerste keer de trechterbekercultuur in Europees perspectief volgens nieuwe inzichten wordt belicht. Voor de tentoonstelling wordt een beroep gedaan op de vondsten in Dalfsen en zoekt het Drents Museum samenwerking met verschillende musea in en buiten Europa.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/RMXkWnZKNwM”]

Foto’s: Johan Bokma

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.