sallandse asperges geliefd ook bij vakantiegangers

Tekst en foto: Dook van Gils

In keurige rijen, overdekt met zwart plastic, sluimeren de asperges nog in het donker. Jan ziet vanaf een afstand al waar een asperge z’n kopje boven de aarde uitsteekt. “Kijk, daar staat het plastic een beetje omhoog”, wijst hij en gaat erop af. En ja, daar komt het ‘witte goud’, dat het zo goed doet op de zandgronden van het Vechtdal, naar boven. Met een speciale steker haalt Jan voorzichtig de asperge uit de grond.

Tien jaar asperges
Hoe komt het toch dat mensen zich al weken verheugen op verse asperges? “Voornamelijk omdat het echt seizoensproduct is”, zegt Jan. “Asperges zijn er vanaf half april, maar soms bellen mensen half maart al of we al asperges kunnen leveren. Nou, dat is dus niet het geval. Het seizoen is ook maar kort: we kunnen ze steken tot 24 juni, Sint Jan. Als we later steken, heb je het jaar erop geen opbrengst en dat wil je natuurlijk niet.” Tien jaar kan er van aspergebedden geoogst worden, daarna kunnen er wel andere producten op de grond geteeld worden, echter, maar liefst twintig jaar lang geen asperges.

Asperges telen, vooral het oogsten, is arbeidsintensief werk. Alle asperges moeten met de hand worden gestoken en daar zijn vele handen voor nodig. “Op het hoogtepunt van de oogst zijn hier dagelijks tien tot twaalf mensen bezig op het land, in de sorteerruimte en in de winkel”, vertelt Jan. “Onze klanten komen echt van heinde en ver. Ook veel vakantiegangers die weer naar huis gaan, nemen graag nog wat asperges mee, liefst geschild en daar kunnen we voor zorgen. We maken tegenwoordig ook zelf sauzen voor bij de asperges, die zijn puur natuur dus zonder kunstmatige toevoegingen, evenals salades en soepen. Vanzelfsprekend hebben we allerlei recepten liggen, want er zijn veel mogelijkheden met asperges. Zelf vind ik ze op de traditionele manier, gekookt, met een hardgekookt ei, gesmolten boter en ham erbij erg lekker, maar je kunt ze ook in een salade verwerken, paneren en frituren, je kunt er soep van maken, in een zoete taart verwerken en nog veel meer. Op onze site staan diverse recepten.”

Alles voor een maaltijd
In de winkel is alles te vinden voor een aspergemaaltijd: kookattributen, serviesgoed, eieren, sauzen, ham en krieltjes. Maar ook andere producten uit het Vechtdal als jam, Pauw aspergebier, aspergekaas van Heileuver, natuurvlees van Diffelse Hooglanders en zuivel.

Bij Het Nijenhuis is ook een fraai ingerichte ruimte waar Annet, de zus van Jan en haar partner Wil, kookworkshops voor groepen kunnen geven. Op het ogenblik staan daar, hoe kan het anders, asperges op het programma.

Op 25 juni is de afsluiting van het aspergeseizoen bij Het Nijenhuis. Dan is er een markt met streekproducten, waarschijnlijk is er dan weer een ander seizoensproduct leverbaar, dat Het Nijenhuis ook teelt: aardbeien. “Mooi toch”, zegt Jan, “we leven echt met de seizoenen.”

Meer weten of asperges in Salland? Ga dan naar www.sallandaspergeland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.