plannen voor nieuw oorlogsmonument kamp erika

Vanuit de werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Historische Kring Ommen (HKO) zijn plannen in de maak voor een nieuw oorlogsmonument op de Besthmenerberg.

Volgens de werkgroep heeft het huidige gedenkmonument niet meer de uitstraling en waarde die het werkelijk verdient. Daarom zijn de Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink ingeschakeld om mee te denken over de vorm van een nieuw monument zodat aan de slachtoffers van Kamp Erika tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 meer recht wordt gedaan. Als datum van realisatie van het nieuwe monument wordt gedacht aan 4 mei 2017.

Op 11 april is het exact 71 geleden dat kamp Erika als strafkamp werd gesloten. Na de bevrijding heeft het kamp nog tot 31 december 1946 dienst gedaan als interneringskamp, maar toen als kamp Erica (met een c geschreven).

Kosten
De kosten voor een nieuw monument worden begroot op circa € 15.000,00. Deze kosten zijn hoofdzakelijk de materiaalkosten en kosten voor het aanbrengen van het monument.

De mogelijkheid wordt onderzocht om bijvoorbeeld door middel van sponsoring het bedrijfsleven hiervoor te enthousiasmeren. Ook worden acties onder de Ommer bevolking voorbereid. Verder worden fondsen aangeschreven voor een financiële bijdrage.

Tijdpad
Na verkregen toestemming van de desbetreffende instanties is het streven om op 4 mei 2016 met een (financiële)actie te starten met 4 mei 2017 als realisatiedatum van het nieuwe gedenkmonument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.