pensionados stropen de mouwen op voor zwembad

‘Ouwe malloten’
Gewiekst zijn de mannen zeker. Op de vraag of er even een foto van de groep gemaakt kan worden voor het krantenartikel, wordt geantwoord dat dat wel even kan in de koffiepauze die steevast om 15.00 gehouden wordt. Een blik op het horloge leert dat het nu 14.00 uur is. “Hier heb je een paar werkhandschoenen. Help maar even mee met die stenen verplaatsen”, wordt er met veel gelach geopperd. “We krijgen hier zelfs de leu van de krant aan het werk.”
Ach, waarom ook niet. Je kan deze ouwe malloten, zoals ze zichzelf omschrijven moeilijk alles alleen laten doen. Participatiejournalistiek in optima forma.

Trots op het resultaat
Inmiddels zijn de mannen, die allen gemeen hebben dat ze gepensioneerd zijn en dus ‘tijd zat hebben’ al maandenlang druk in de weer met het zwembad. Er is een parkeerplaats aangelegd en de gebouwen waarin bezoekers zich kunnen omkleden en douchen zijn grondig gerenoveerd. Ook het toiletgebouw is vernieuwd. De houten gebouwen ogen mooi en de vrijwilligers zijn zichtbaar trots op het resultaat dat zij hebben geboekt.

Behoorlijk druk
Elke dinsdagmiddag rond één uur druppelen de actieve mannen binnen bij het zwembad. Ter illustratie: oud-bestuurslid Harrie Hagedoorn is met zijn 58 levensjaren de jongste van het gezelschap. Bij de overige lieden loopt de leeftijd gestaag op. “We zouden subsidie moeten krijgen. Al die ouwelui die hier rondlopen houden we maar mooi bezig”, merkt Willem met een knipoog op. Naast deze dinsdagmiddaggroep is er ook nog een bouwgroep en een bestuursgroep actief. Ze zijn er dus behoorlijk druk mee.

Subsidiepotje
Een toegekende subsidie van bijna 70.000 euro van de Provincie Overijssel ligt ten grondslag aan de werkzaamheden. Al jarenlang kampt het natuurbad van Lemelerveld met teruglopende bezoekersaantallen en dus steeds lagere inkomsten, waardoor het water het vrijwillige bestuur letterlijk aan de lippen staat. De subsidie was dus welkom. Oud-bestuurslid Harrie Hagedoorn legt uit dat er al een tijdje een plan klaar lag wat er met het zwembad zou gebeuren als geld geen rol zou spelen. Met het opgestelde plan zijn diverse stichtingen zoals Jantje Beton aangeschreven in de hoop een subsidie los te peuteren. Het bestuur kreeg overal nul op het rekest. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor financiële hulp is dat het geld wordt besteedt voor een openbare voorziening. Doordat het zwembad entree vraagt voor de bezoekers valt het niet in die categorie. “Uiteindelijk kwamen we in contact met de Provincie Overijssel, die nog een subsidiepotje had staan. Paar keer handen schudden en papieren ondertekenen en het was al rond”, vertelt Hagedoorn.

Meer bezoekers
Naast de renovaties en aanleg van de parkeerplaats zijn met het geld ook diverse speeltoestellen aangeschaft. Onder meer een vlot en kabelbaan zijn inmiddels geplaatst. Het bestuur hoopt hiermee weer een impuls te geven aan de bezoekersaantallen, zo legt bestuurslid Frans Koerhuis uit. “Het is een flinke som geld, maar onderschat niet hoe snel zo’n bedrag uitgegeven is. Die speeltoestellen zijn bijvoorbeeld krankzinnig duur omdat het allemaal gecertificeerd materiaal moet zijn. Op zich een goed idee natuurlijk met het oog op de veiligheid, ware het niet dat het de prijs flink opdrijft.” Koerhuis wijst naar het houten vlot. “Die houten plankjes kosten zo vijftig euro. Omdat het dus gecertificeerd spul is. Het wrange is dat ik diezelfde plankjes voor een fractie van dat bedrag kan kopen. Maar dat mag dan weer niet omdat die geen keurmerk hebben. Dat soort regels zorgt voor torenhoge uitgaven.”

Opening op één mei
Wat hier gebeurt, aan het Zwembadlaantje in Lemelerveld, laat prachtig zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Een grote groep vrijwilligers, die zich belangeloos inzet voor het zwembad dat decennia lang bestaat. Het één kilometer lange hekwerk dat is geplaatst rondom het terrein voor de veiligheid heeft de Gasunie Vilsteren geschonken. Alle stenen die gelegd zijn voor de wandelpaden en parkeerplaats zijn afkomstig van het Kroonplein Lemelerveld, dat onlangs is gerenoveerd. Gratis en voor niks.

Het zwembad gaat één mei weer open. Alleen al de moeite die deze pensionado’s er in hebben gestoken zou toch al reden genoeg moeten zijn om het bad weer te bezoeken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.