ook in dalfsen is nu een broodfonds

In Nederland zijn al 180 broodfondsen opgericht en ook in Dalfsen is duidelijk behoefte. Afgelopen maandagavond kwamen 26 ondernemers in het Gruthuuske bij elkaar om de eerste stappen te zetten. In de week van 11-18 juni vindt de oprichtingsvergadering plaats en per 1 juli zal dit broodfonds actief zijn. 

Een broodfonds is een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering tijdens de eerste twee ziektejaren. Het bestaat uit minimaal 20 leden en maximaal 50 ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen.

‘Kartrekker’ Leontien Hommels heette alle aanwezigen welkom in het Gruthuuske, in het bijzonder dhr. Jos van Bussel, van de BroodfondsMakers in Utrecht: “Iedere deelnemer opent een eigen bankrekening bij de Triodosbank, je broodfondsrekening. Hierop zet je elke maand je inleg. Hoe hoger de schenking die je hebt gekozen, hoe hoger je maandelijkse inleg is. De schenking die je kiest moet passen bij je winst uit je onderneming. Daarom zijn er acht schenkingsniveaus. En de administrateur BroodFondsMakers (BFM) en eigen penningmeester zullen alles feilloos regelen”, legt BroodfondsMaker van Bussel uit.

“Ook voor mensen die nu nog een AOV hebben, kan het interessant zijn om direct in te stappen in het Broodfonds. Je kunt met het laagste tarief instappen, en op het moment dat je je AOV wijzigt kan je een hoger tarief nemen. Dan weet je zeker dat je mee kunt doen, anders loop je de kans dat het Broodfonds vol is als jij zover bent.”

Het broodfonds is meer dan alleen een financieel verhaaltje. Het is gebaseerd op vertrouwen en solidariteit. En het broodfonds bepaalt zijn eigen regels. Op maandag 2 mei wordt daarom een vervolgbijeenkomst gehouden (vanaf 19.00 uur: inloop, 19.30 uur: start bijeenkomst, in het Gruthuuske), want die avond worden een aantal keuzes gemaakt en een bestuur gekozen. Op 10 mei moet de definitieve lijst met deelnemers worden aangeleverd bij het landelijke Broodfonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.