onderwijsproject over tweede wereldoorlog in nieuwleusen

De zes basisscholen uit Nieuwleusen hebben afgelopen schooljaar met de groepen 5/6 en/of 7/ 8 een bezoek gebracht aan de thematentoonstelling ‘Vijf Donkere Jaren’ in Museum Palthehof, ook een brugklas van het Agnietencollege is op bezoek geweest.

Er bleken veel wetenswaardigheden over WOII aan het licht te zijn gekomen die voorheen totaal onbekend waren bij mensen in het dorp. Op verzoek van de Culturele Commissie voor het Basisonderwijs in Nieuwleusen hebben de educatief medewerker van de Historische Vereniging en een leerkracht het project Donkere Jaren ontwikkeld in het kader van de doorlopend leerlijn Cultureel Erfgoed.

Het project ‘Donkere Jaren’ laten we plaatsvinden in de week waarin 13 april valt, de datum waarop Nieuwleusen door de Canadezen werd bevrijd. Op school wordt de voorkennis van de leerlingen door de vakleerkracht geactiveerd, vervolgens gaan ze op pad, en na afloop wordt de kennis van de ‘praktijkochtend’ in de klas verankerd d.m.v. verwerkingsopdrachten.

Op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 april komen de leerlingen op de fiets naar het museum via Brug 6, twee keer opgeblazen, richting De Stouwe, waar op 15 maart 1944 de bommenwerper “My Ass’am Dragon” is neergestort. Vervolgens naar de boerderij aan het Oosterveen waar de piloot ondergedoken heeft gezeten, en dan naar het museum. Hier wordt de film gekeken die vorig jaar van de tentoonstelling werd gemaakt, en lopen de leerlingen door het Palthebos naar de plek van het moddergat waar op 13 april 1945 een Duitse spion in de kraag werd gevat door verzetsmensen. Op de plekken waar de spannende gebeurtenissen plaatsvonden zullen ‘jongeren van toen’ hun ooggetuigeverslag vertellen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.