Home / archiefcentraal / denne van knoldert makkelijker

denne van knoldert makkelijker

Earste conclusie: zie kunt het ok niet makkelijker maken.

Ik leare ankommende communicatiemensen hoe ze verhaalties mut schrie’m. Gin spreukies of een verhaaltie vöar te sloapen goane, nee: teksten woarin ie informatie an een ander wult meedelen. Belangriek standpunt doarbie is det ie altied mut beginnen met detgene wat ie het earste kwiet wult.

Het vöarbeeld det ik doarbie altied gebruke is det ik ofgelopen zundag öm 10.00 uur een wedstrijd voetballen en det ik doarin drie doelpunten maken. Wat is dan, vroag ik mien studenten, het earste wat ik vertelle as ik thuus komme.

Earst de grappige antwoarden.
– Foj, wat mos ik vanmo’nn al wear vrog voetballen…
– As oe wedstrijd öm 10.00 uur begint, dan zul ie wel niet zo hoge voetballen!
– Ieje drie kear scoren? Mag ie dan ok lie’ng?

Mar het echte antwoard is natuurlijk: “Ik heb drie doelpunten emaakt vanmonn.”

En toch begint iederiene zien geschreven verhaal altied met een soart van ‘de wedstrijd is öm 10.00 uur begunn’. Uut onderzuuk is ebleken det…, de burgemeester heeft gisteren tijdens een officieel bijeenzijn in het café een koninklijk onderscheiding gegeven aan …, tijdens de roadsvergadering zei de fractievöarzitter van het CDA det …

Nee, ik wul as earste weten wát er uut onderzoek bleek, wíe de onderscheiding kreeg, wát det roadslid zei.

En ik lear studenten ok altied niet zo volle feiten in een zinne te stoppen. Maak mar twee zinnen inplaatsen. Annie is koninklijk onderscheiden. Det geböaren op een mooi feessie in het café. De burgemeester speldd’n de medaille op.

Nou, die van de belasting hef gin lesse van mie ehad. Zie begint niet met de echte bosschop én zie hebt nee’ng feiten in de earste zinne van de brief: Uit mijn administratie (1) blijkt dat u (2) de media (3) voor het geautomatiseerd (4) aanleveren (5) van opdrachten (6) uitbetaalde bedragen aan derden belastingjaar (6) 2015 (7) (IB47) (8) nog niet hebt teruggestuurd (9).

Mien idee: U moet ‘de uitbetaalde bedragen aan derden’ over 2015 nog inleveren. Dat kan via de cd-rom die we u onlangs toestuurden.

Makkelijk kan wel, as ie mar wult.

Denne van Knöldert

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.