Home / archiefcentraal / denk vanuit mogelijkheden

denk vanuit mogelijkheden

Het is druilerig weer als Gerrit de Jonge deze vrijdagochtend het restaurant binnenstapt. Amicaal wordt hij door de eigenaar onthaald. Hij is duidelijk een stamgast. Zijn vaste bestelling, zwarte koffie “zonder poespas”, wordt naar ons tafeltje gebracht. De fractievoorzitter geeft een hand en laat weten dat hij blij is dat er aandacht wordt besteed aan het veelal gehekelde onderwerp.

Verkoop stimuleren
Als de gemeente Ommen niet heel snel een andere koers gaat varen, is ze binnen afzienbare tijd failliet dankzij dit financiële debacle. Van dat doemscenario is De Jonge stellig overtuigd. Het voormalige sportpark dat is omgebouwd naar een bedrijventerrein heeft de gemeente Ommen miljoenen gekost. En dat verlies loopt nog steeds op. “Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente stappen onderneemt om de verkoop te stimuleren.” Volgens de Jonge wordt er veel te weinig gedaan om bedrijven naar het grotendeels leegstaande terrein te trekken. “Het is net alsof de gemeente er geen belang bij heeft. Ik heb genoeg voorbeelden waaruit dat blijkt. Kortgeleden was er een kandidaat uit het buitenland die drie kavels wilde kopen voor een kledingoverslagbedrijf. Een bekende uit Ommen bemiddelde voor hem. Eerst werd de heer Jan Blaauw, directeur van de Rotbrink meermaals gebeld. Tevergeefs, hij was onbereikbaar. Vervolgens werd contact gezocht met de bestuursdienst Ommen-Hardenberg. De lieve dame aan de telefoon wist niet eens van het bestaan van het bedrijventerrein af. De gefrustreerde ondernemer heeft zich inmiddels ergens anders in het land gevestigd. Potentiële kopers worden afgeschrikt door een dergelijk wanbeleid.”

Verwelkomen in plaats van afschrikken
Het is een van de praktijkvoorbeelden die Gerrit de Jonge aandraagt in zijn betoog over de laksheid van de gemeente. Hij stoort zich er groen en geel aan. “Meerdere geïnteresseerden zijn de laan uitgestuurd omdat ze een bedrijfswoning wilden bouwen op het terrein. Dat past niet in het bestemmingsplan van de gemeente.” Gevolg: de verkoop gaat niet door en de ondernemer vestigt zich elders. “Ik praat hier over achttien gegadigden die vanwege het bestemmingsplan zijn afgewezen”, voegt de fractievoorzitter toe. “Kun je het je voorstellen? Je zit al jarenlang opgescheept met een leegstaand terrein, en de gemeente weet het te presteren om bedrijven af te schrikken in plaats van te verwelkomen.”

‘Alternatieve scenario’s een kans geven’
Hopelijk komt er nu verandering in het beleid van stilzitten en afwachten. In het persbericht laat het college van B&W weten dat zij alternatieve scenario’s een kans wil geven. Zij verwacht dat de vraag naar bedrijventerrein in Ommen de komende tien jaar 3,7 hectare is. Dat betekent tegenvallende exploitatiekosten voor de gemeente. Desondanks ziet het college
wel degelijk toekomstmogelijkheden. Om het financiële risico van de Rotbrink af te dekken is besloten om de voorziening verder op te hogen met 7,3 miljoen euro. Dit besluit heeft grote impact op de financiële situatie van de gemeente Ommen, geeft het college toe in de brief.
Naast de verhoogde voorziening geeft het college ook te kennen dat er inderdaad vooral vraag is naar woon-werkkavels, zoals Gerrit de Jonge ook betoogt. Het college van B&W wil hier de promotie van het bedrijvenpark op richten. Het lijkt er dus op dat de wens van de fractievoorzitter van VOV Ommen in vervulling gaat. Ten slotte wordt er in het persbericht gemeld dat het college van B&W het ‘leisure-scenario’ wil verkennen, al dan niet in combinatie met zorg. Volgens het college sluit dit goed aan bij waar Ommen sterk in is: het toeristisch en recreatief imago van Ommen.

Goede mogelijkheden
Gerrit de Jonge benadrukt dat de gemeente zich flexibeler moet opstellen als het bestemmingsplan niet strookt met het plan van de ondernemer. “Je moet denken in mogelijkheden, niet in belemmeringen. Ik ben ervan overtuigd dat de Rotbrink alsnog succesvol kan worden. Het is een prachtig terrein met hele goede mogelijkheden. Maar je moet je wel bereidwillig opstellen. Ga weer in gesprek met die afgewezen bedrijven, kom samen tot een oplossing. Ook al moet je als gemeente water bij de wijn doen. Alles is nu toch beter dan die kavels niet verkopen? Dat levert niks op en is doodzonde.” De partij van Gerrit de Jonge betoogt, naast wijziging van het bestemmingsplan, voor grondprijsverlaging, verplaatsing van het woonwagenkamp (dat nu op een A-locatie staat) en betere acquisitievoering.
“Met deze punten zijn de helft van de kavels binnen de kortste keren verkocht”, verzekert de fractievoorzitter.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.