Home / archiefcentraal / de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 16

de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 16

In de zomer ontvingen wij weer gasten, en al spoedig werd ’t Groene Woud een favoriete vakantiebestemming. De excursies onder leiding van Norbert en boswachter Tinus liepen nog steeds heel goed. Norbert genoot van de mensen en de aanloop, en hij leek jaren jonger te zijn geworden. Zijn boeiende verhalen over het landgoed en de familie de la Ney waren inmiddels legendarisch geworden.

Wat de oorzaak van de brand was, wisten wij nog steeds niet. Er werd nog steeds uitgegaan van kortsluiting, maar wij hadden hierover onze twijfels. Fredo Calone leek van de aardbodem te zijn verdwenen, en ook zijn vader en zus hadden geen enkel idee waar hij uithing. Mij boeide het niet echt, en ik was allang blij dat Fredo buiten ons zicht was. Wij hadden al genoeg last van hem gehad.

Totdat onze tuinman Mark op een ochtend opgewonden binnenstoof, met in zijn hand een herenhorloge. ‘Kijk eens mijnheer Hugo wat ik gevonden heb in de tuin. Wat een duur horloge. Ik ben wel benieuwd van wie het is’, ratelde de jongeman opgewonden. Ik herkende het horloge meteen; het was het horloge van Fredo, want ik herkende het horloge aan de initialen en het model. Mijn vermoeden dat Fredo degene was die brand had gesticht leek uit te komen. Ik belde de politie, en een half uur later kreeg ik bezoek van een rechercheur, die het horloge meenam voor nader onderzoek.

Al spoedig hoorden wij dat het horloge inderdaad van Fredo Calone was, en nog sporen bevatte van roet en rook. Bovendien had Fredo nooit aangifte gedaan van het verlies van zijn horloge, ondanks dat het een zeer kostbaar horloge was. Dat maakte hem nog meer verdacht.

Twee weken later kon Fredo worden aangehouden. Hij werd in nogal verwarde toestand gesignaleerd bij een of ander café, waar hij uiteindelijk werd gearresteerd. Zijn vader Ronaldo en zus Suzanne reageerden laconiek op de arrestatie en waren vooral opgelucht. ‘Eindelijk. Het werd de hoogste tijd, want als hij opgesloten is kan hij geen kwaad meer doen. Ik heb hiervoor al langere tijd gevreesd, maar gelukkig gaat hij voor lange tijd achter slot en grendel’, was de nuchtere reactie van Ronaldo. Tegen alle verwachtingen in herstelde de oude man langzamerhand van zijn ziekte, al bleef hij nog broos.

Uiteindelijk werd Fredo veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, want hij bleek nog veel meer op zijn kerfstok te hebben. Behalve de brandstichting werd hem ook belastingontduiking en fraude ten laste gelegd. Ronaldo, Suzanne, Norbert en ik woonden de rechtszitting bij, waar wij een geestelijk geknakte en sterk vermagerde Fredo zagen. Het was ons meer dan duidelijk dat de man geestesziek was, en tegen wil en dank kreeg ik medelijden met hem. Er was niets meer over van de eens zo invloedrijke en vermogende eigenaar van Wokkie’s Palace. Tijdens de rechtszitting staarde Fredo wezenloos voor zich uit, en hij gaf geen enkele reactie op vragen.

En voor ’t Groene Woud en ons brak een nieuwe toekomst aan, die wij met groot vertrouwen tegemoet zagen. Norbert en Ma genoten van hun vriendschap, en maakten regelmatig uitstapjes met elkaar, en ik had het druk met het landgoed en de galerie. Mijn biologische vader Jean-Pierre de la Ney was ik dankbaar voor zijn erfenis, die mijn leven drastisch veranderde en mij bijzondere vriendschappen opleverde. En het leven ging verder en een nieuwe toekomst brak aan.

Einde

Beste lezers,

Met veel plezier heb ik dit feuilleton voor Vechtdal Centraal geschreven. Hierbij wil ik u hartelijk bedanken voor het lezen en volgen van dit verhaal, en voor de positieve reacties. Ook wil ik de redactie van Vechtdal Centraal hartelijk bedanken voor de kans die mij geboden is.

Met vriendelijke groet,
Verhalenkoerier Miny Vroegindewey

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.