de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 14

En uiteindelijk brak er een nieuw jaar aan, een nieuw jaar met nieuwe kansen en uitdagingen, zowel voor ons als voor landgoed ’t Groene Woud.

Ondanks de tegenslagen van het vorige jaar, keken wij met verwachting uit naar de toekomst. Over Fredo Calone hoorden wij nog steeds vreemde geruchten, en recreatiepark Wokkie’s Palace was bijna failliet. Dat ging mij danig aan het hart, want ik had goede herinneringen aan het vroegere speelparadijs waar ik als kind zo graag kwam.

De vernielingen bij ’t Groene Woud waren gelukkig gestopt, en de eerste boekingen kwamen binnen. De excursies op het landgoed en het bos onder leiding van Norbert en boswachter Tinus waren een doorslaand succes, en er was zelfs een wachtlijst. Aaltje bakte al kwebbelend onverdroten haar speciale appelgebak en pannenkoeken, waarbij Norbert en ik de eerste voorproevers waren. ‘Ik groei nog eens dicht’, merkte ik gekscherend op.

De eerste maanden verliepen rustig, en zonder vervelende incidenten. Toch bleven wij op onze hoede, en niet zonder reden, want Fredo roerde zich danig. In de pers en tegen iedereen die het wilde horen, uitte hij zijn frustraties over de erfenis, waarop hij recht meende te hebben, en hij startte een ware lastercampagne. Zijn ingezonden brieven waren hinderlijk, en ik werd er regelmatig op aangesproken. Desondanks kozen wij er voor om niet te reageren.

Totdat wij onverwachts bezoek van Fredo Calone kregen. Op een regenachtige ochtend stond hij ineens bij ons op de stoep. Hij maakte een verwilderde indruk, en wilde mij direct spreken. De blik in zijn donkere ogen was ijskoud en vol haat, en zijn gezicht was bleek en vreemd vertrokken. Ik besloot hem binnen te laten, en hoopte desondanks dat er een zinnig gesprek met hem te voeren was. Al spoedig stak Fredo een heel verhaal af over de erfenis die ik hem afgetroggeld zou hebben. ‘Een schande is het! Maar het recht zal zegevieren. De erfenis komt alleen onze familie toe, en geen bastaard zoals jij’, brulde hij.

Ik hoorde zijn gebazel met stijgende woede aan, en bonjourde hem na een half uur kortaf de deur uit. ‘Kom maar weer terug als je tot een normaal gesprek in staat bent. En nu wegwezen, ik heb meer te doen’, beet ik hem toe. Ik had het helemaal gehad met hem, en ik deed aangifte bij de politie wegens huisvredebreuk. Helaas kon men weinig voor ons betekenen, omdat Fredo allang vertrokken was , en hij later in alle toonaarden ontkende dat hij op het landgoed was geweest.

Voor zijn vader Ronaldo en zus Suzanne vond ik het allerberoerdst. Zij schaamden zich danig voor Fredo, maar zij stonden machteloos. Bovendien ging Ronaldo lichamelijk steeds meer achteruit, en was hij dikwijls ziek. ‘Helaas moet er eerst iets gebeuren voordat hij opgenomen of vastgezet kan worden. Pa spreekt er nooit over, maar Fredo is al vaker opgepakt wegens wangedrag en huisvredebreuk. Dat was bij ex-vriendinnen, die hij lastig bleef vallen’, vertelde Suzanne mij naderhand.

Na haar aanvankelijke reserve werd zij toeschietelijker en kregen wij beter contact. Zij ging in op mijn uitnodiging om ons te bezoeken op ’t Groene Woud. ‘Ik zal eerlijk zijn, ik baalde enorm toen ik hoorde dat jij de enige erfgenaam was. Onze ouders hebben erg geleden onder de afwijzing door onze grootouders, en later beseften wij heel goed wat er aan de hand was. Maar nu denk ik er anders over, en ik ben heel blij dat wij niet met dat landgoed zitten opgescheept. En zeker niet met al die toestanden met Fredo. Pa en Ma hebben al genoeg ellende gehad met hem. Eigenlijk moet Fredo behandeld worden voor zijn verslaving en geestelijke problemen. Wees op je hoede voor hem, want hij is tot hele rare dingen in staat’, vervolgde Suzanne terwijl zij nipte van haar koffie.

En helaas bleek Suzanne mij niet zonder reden te hebben gewaarschuwd voor haar broer.

Wordt vervolgd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.