Home / archiefcentraal / de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 12

de erfgenaam van t groene woud hoofdstuk 12

Van Fredo hoorde ik niets meer. Met zijn vader Ronaldo onderhield ik regelmatig contact, en hij waarschuwde mij opnieuw voor hem. ‘Hij is mijn enige zoon, en een briljant zakenman, maar helaas een hele slechte verliezer’, merkte de oude man op. Ondanks alles verliep de verbouwing van de villa voorspoedig, en konden wij enkele maanden later de eerste gasten ontvangen.

De aanmeldingen stroomden spoedig binnen, en vooral voor de excursies onder leiding van boswachter Tinus en butler Norbert was veel animo. Norbert was een onderhoudend verteller, die heel veel wist over de bijzondere geschiedenis van het landgoed en de familie de la Ney. Zo hoorde ik dat niet alle telgen even ‘braaf’ waren, en ik rechtstreeks afstamde van een onvervalste zee piraat, die fortuin maakte en daarmee het landgoed en zijn adellijke titel kocht. ‘Dat mocht nooit verteld worden van mijnheer Oscar, want hij vond dit wel een schande, maar het is wel de echte waarheid. En de uiterlijke gelijkenis tussen u en die piraat Jerôme Hubertus de la Ney is zeker treffend te noemen. Die Jerôme was nogal een fuifnummer, en hield wel van een beste borrel. Hij is al met al ruim 80 jaar oud geworden’, merkte Norbert grinnikend op. Ook hoorde ik dat de familie de la Ney oorspronkelijk uit Frankrijk kwam, en nogal vertakt was over half Europa. De familieportretten toonden ook de uiterlijke gelijkenis tussen mijn illustere voorvader Jerôme en mij, van wie ik het donkere krulhaar, forse neus en lange rijzige postuur had geërfd. Voor de eerste keer verdiepte ik mij intensief in de geschiedenis van mijn familie, en Norbert was een onuitputtelijke bron van informatie.

Ook de teken en schildercursussen werden een groot succes, en ik vond het heel leuk om mijn kennis over te brengen op enthousiaste deelnemers. De cursisten vonden het enig om te verblijven in het landhuis, en smulden van Aaltjes zelfgebakken taarten en broden. Aaltje genoot ten volle van de drukte en de aanloop van de mensen, maar het runnen de huishouding was toch te zwaar voor haar. ’Ik word ook een dagje ouder’, verzuchtte zij. Het personeel werd uitgebreid, en de animo om te werken op ’t Groene Woud was groot.

Mijn moeder volgde de ontwikkelingen op ’t Groene Woud met grote belangstelling, maar zij kon het niet opbrengen om op bezoek te komen. Ik respecteerde haar beslissing, en ik bezocht haar zo vaak mogelijk. Norbert vergezelde mij regelmatig bij mijn bezoeken aan mijn moeder, en tussen hun ontstond een warme vriendschap. Al spoedig nodigde Ma Norbert uit om bij haar te komen eten.

Een mooie zomer brak aan, en er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn. Alle gedachten aan Fredo Calone verdwenen naar de achtergrond. Wel hoorde ik vreemde geruchten over hem en recreatiepark Wokkie’s Palace. Volgens de laatste verhalen gedroeg hij zich onvoorspelbaar, en ontsloeg hij regelmatig personeel. Er waren conflicten met de vakbond, die breed uitgemeten werden in de pers. Ook met Wokkie’s Palace ging het niet meer zo best, en bezoekersaantallen liepen terug.

En ook wij werden ineens geconfronteerd met tegenslagen, en vreemde gebeurtenissen op het landgoed. Tot onze grote ontzetting werden auto en fietsbanden lek gestoken van gasten en personeelsleden, struiken en gewassen vernield en auto’s bekrast. Hoewel ik niets kon bewijzen en daders onbekend bleven, had ik sterke vermoedens dat Fredo Calone hier achter zat. Zijn vader bevestigde mij dit ook. ‘Helaas kun je niets bewijzen. Maar let op mijn woorden. Vandaag of morgen valt Fredo toch in zijn eigen zwaard, en komt dit uit.’

De vernielingen en lekke banden waren bronnen van grote ergernis en frustraties, en kostten ons veel geld en bezoekers. Desondanks waren wij vastbesloten om door te zetten, en ons niet te laten intimideren.

Wordt vervolgd

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.